V Bardejove prídu o prácu viac ako tri stovky ľudí, veľký zamestnávateľ ohlásil svoj koniec

2509x
11. November 2020
Naspäť do Rumunska 
Množstvo ľudí skončí na úrade práce 
 
Spoločnosť Trim Leader a.s., ktorá je súčasťou divízie Automotive Experience skupiny Adient, svetového lídra v oblasti sedadiel, rozhodnutím manažmentu kompletne sťahuje svoju výrobu z Bardejova do už existujúceho závodu v Rumunsku.  
 
Trim Leader a.s., prepustí celkovo 426 ľudí – v meste Bardejov ide o 356 zamestnancov, v Košťanoch nad Turcom (okres Martin) príde o prácu približne 70 ľudí z celkového počtu 557. Informáciu potvrdila Annika Wiertz zo skupiny Adient, do ktorej odchádzajúca spoločnosť patrí.  
 
Sťahovanie má prebehnúť aj napriek spokojnosti s miestnou pracovnou silou. Spoločnosť už avizovala hromadné prepúšťanie na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny SR v Bardejove. Prepúšťanie bude mať tri vlny – od novembra 2020 do apríla 2021. Spoločnosť ponúkla niektorým zamestnancom ako kompenzáciu možnosť pracovať v rámci týždenných turnusov vo vyše 240 kilometrov vzdialenom závode v Košťanoch nad Turcom. Ostatní o svoju prácu prídu, odškodnenie by malo prísť vo forme nadštandardného odstupného. 
 
Pokles tržieb a rast minimálnej mzdy 
 
Podľa Anniky Wiertz sú dôvodom odchodu firmy z mesta hlavne pokles tržieb v automobilovom priemysle, ale aj nárast minimálnej mzdy na Slovensku od budúceho roka. 
 
„Je nám ľúto, že musíme pristúpiť k týmto reštrukturalizačným opatreniam. Predtým, než sme ich prijali, sme podrobne vyhodnotili možné alternatívy. Musíme však proaktívne riešiť súčasnú situáciu čo najrýchlejšie, znížiť náklady a obnoviť konkurencieschopnosť“, uviedla Wiertz.  
 
Náklady chce spoločnosť znížiť tým, že sa budú ich výrobky spracovávať na jednom mieste. Wiertz zároveň podotkla, že postup pri prepúšťaní ešte nie je úplne doriešený, v súčasnosti ho konzultujú so zástupcami zamestnancov a dohadujú podrobnosti.  
 
„Spoločnosť Trim Leader, a.s. oznámila samospráve Bardejova skutočnosť o plánoch svojej reštruktualizácie oficiálnym listom 2. novembra 2020. Ako hlavný dôvod spoločnosť uvádza znižovanie objemov zakázok a pracovnej záťaže v dôsledku dopadov globálnej krízy COVID-19. Samospráva s ľútosťou túto skutočnosť zobrala na vedomie,“ prezradil Štefan Hij, hovorca mesta Bardejov. 
 
„Samozrejme, že to ovplyvní zamestnanosť v meste a okrese, ale do rozhodnutia súkromnej spoločnosti samospráva ako orgán verejnej správy vstupovať nemôže. Aj napriek tomu sa na budúci týždeň uskutoční pracovné rokovanie so zástupcami spoločnosti, kde sa budú prejednávať dopady tohto rozhodnutia, a zrejme odznejú aj návrhy na ich zmiernenie. Keďže „výpovedná lehota“ je pol roka od oznámenia, samospráva je v rokovaní z ďalšími potenciálnymi záujemcami o prenajatie uvoľnených priestorov: v tejto chvíli je o tom však predčasné hovoriť konkrétnejšie,“ uvádza ďalej vo svojom stanovisku bardejovská radnica.
 
 Prepúšťanie zasiahne aj mestský rozpočet 
 
K prepúšťaniu sa vyjadril mestský poslanec a člen mestskej rady Pavol Goriščák. 
 
„Nahlásenie hromadného prepúšťania Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bardejove obchodnou spoločnosťou Trim Leader a. s. podľa mňa nie je prekvapením. Informácie o zrušení celej prevádzky sa šuškali už skôr a aktuálna pandemická klíma k tomu len pomohla. No aj napriek tomu to je veľmi nepríjemná správa. Rozhodnutie spoločnosti bude mať dopad na celý región, vrátane Svidníka. V hre sú osudy 356 zamestnancov spoločnosti zamestnaných v Bardejove a ďalších 70 zamestnancov zamestnaných v Košťanoch nad Turcom. Verím, že sa samospráva pokúsi rozhodnutie spoločnosti zvrátiť alebo ho zmierniť a podá spoločnosti pomocnú ruku. V hre je aj rozpočet mesta, keďže v budúcoročnom rozpočte sa výpadok nájomného a podielových daní prejaví a nebavíme sa o malých číslach,“ uviedol Pavol Goriščák. 
 
Vrátenie príspevku za klimatizáciu  
 
Vlani dostala spoločnosť regionálny príspevok na mzdové a režijné náklady z vtedajšieho Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorý predstavoval 99 220 eur. Zaviazala sa k vytvoreniu a udržaniu najmenej 13 nových pracovných miest na dobu minimálne troch rokov.  
 
Mestskému podniku Bapos takisto pridelili dotáciu vo výške 120 000 eur. Za túto sumu mal inštalovať klimatizáciu do priestorov, v ktorých nájme pôsobil Trim Leader. Podmienky udelenia príspevku však neboli splnené, a tak ho budú musieť vrátiť. 
 
Okres Bardejov, ktorého miera evidovanej nezamestnanosti bola v septembri 2020 v poradí dvanásta najvyššia na Slovensku (12,63 %), tak príde o jedného z najväčších zamestnávateľov v regióne, čo môže mať v súčasnom pandemickom období pre niektoré domácnosti negatívne následky.
(19:39, red)
Diskusia
Pridať komentár