VIDEO | Rímskokatolícka Farnosť sv. Egídia v čase druhej vlny pandémie

2533x
11. November 2020
Omše pre všetky vekové kategórie
Pozrite si videoreportáž 
 
Veriaci po celom Slovensku museli počas druhej vlny pandémie opäť presedlať na sledovanie svätých omší prostredníctvom internetu či televízie. Táto situácia neobišla ani rímskokatolícku Farnosť svätého Egídia v Bardejove. Aj keď je toto obdobie pre mnohých ľudí neľahké, kňazi hľadajú možnosti, ako sa im priblížiť ešte viac. Streamovanie bohoslužieb sa stalo neodmysliteľnou súčasťou posledných týždňov.
 
„Každý večer o 18:00 hodine streamujeme svätú omšu prostredníctvom nášho farského kanála cez Youtube s tým, že v utorok a piatok sú tie omše trochu špecifikované,“ uviedol dekan Farnosti sv. Egídia Marek Kreheľ.
 
Sväté omše aj pre deti 
 
Farnosť nezabúda ani na deti a mládež, pre ktoré si vyhradila špeciálne sväté omše. Zároveň pre nich pripravuje rôzne úlohy, ktoré vypracovávajú. Samozrejmosťou je už online nedeľná svätá omša o desiatej hodine. Veriaci môžu takisto využiť možnosť prijať sväté prijímanie, a to až dvakrát do dňa.
 
„Bazilika je otvorená dopoludnia od 10:00 do 12:00 hodiny a popoludní od 14:00 do 17:00 hodiny na takú súkromnú modlitbu. Kostol je otvorený, ľudia môžu prichádzať. Dbáme na to, aby ten počet ľudí v bazilike neprekročil stanovený rámec, ktorý je určený smernicami vlády,“ ozrejmil Kreheľ.
 
Aspoň čiastočný návrat do klasického režimu 
 
Okrem toho dbajú na dodržiavanie všetkých hygienických opatrení, pomyselnou vstupenkou je certifikát z testovania spolu s negatívnym výsledkom. Kňazi a veriaci by však privítali aspoň čiastočný návrat do klasického režimu.
 
„Vnímam to na ľuďoch, že im to veľmi chýba. Kontakt s eucharistiou, kontakt s bohostánkom, s kostolom ako takým, spoločenstvo. Ľudia sú od toho odrezaní. Žije tu veľmi veľa starších ľudí, ktorí sú takí osamotení a ísť na svätú omšu pre nich znamenalo aj ísť do spoločnosti. Toto im chýba. Spoločenstvo je veľmi dôležité a my by sme veľmi radi privítali, aby sa to celé aspoň trochu povolilo,“ uzavrel dekan farnosti.
 
Všetci kňazi sa snažia byť veriacim nápomocní, poskytujú akúkoľvek duchovnú službu či potrebné povzbudenie.
(15:20, red) 
Diskusia
Pridať komentár