VIDEO | Dom európskej kultúry vo Svidníku by mohol dostať novú tvár

700x
08. November 2020
Študenti predložia projektové návrhy
Pozrite si videoreportáž 
 
Väčšina zákutí svidníckeho Domu európskej kultúry zíva prázdnotou. V objekte sídlia súkromné prevádzky, časť vlastní banka i miestny úrad práce. Vlastníkom nebytových priestorov v budove je mesto Svidník, ktoré sa už dlhšiu dobu zaoberá problémom nedokončenej časti kultúrneho stánku. Tomu možno konečne svitá na lepšie časy, východiskom z celej situácie by mohli byť študentské projekty.
 
„Ako sami vidíte, tieto priestory sú veľkolepé a dá sa tu umiestniť množstvo funkcií, nie len tá jedna kultúrna, vieme tu dať všetko. Preto sme prišli s takým nápadom, že oslovíme mladých ľudí – študentov Stavebnej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, aby nám pomohli s nadizajnovaním tohto priestoru“, ozrejmila primátorka Svidníka Marcela Ivančová.
 
Táto spolupráca fungovala naplno už jeden celý semester. Najzaujímavejšie študentské skice mesto posunulo do verejného hlasovania občanov Svidníka. Úspech zožal návrh detskej hracej zóny, nákupného priestoru, ale aj kaviarní.
 
„K dnešnému dňu nám bolo predstavených 5 návrhov, pri navrhovaní mali študenti viac-menej voľnú ruku. Na základe týchto skíc si mesto zadefinovalo požiadavky, vybralo si nejaké veci. S ďalšími požiadavkami bude pracovať nová skupina študentov a dopracujú finálny návrh,“ podotkol Viliam Staurovský z Referátu investičnej výstavby.
 
V roku 2014 mesto vypísalo súťaž na odpredaj priestorov, do ktorej sa však nik neprihlásil. K odkúpeniu mali byť len komerčne zaujímavé priestory, čo nebol príliš dobrý ťah. Primátorka Svidníka preto dúfa, že študentské projekty naštartujú túto iniciatívu nanovo a podnietia záujem o nevyužité plochy, ktoré by mohli do mesta doniesť mladistvý vietor.
(17:08, red)
Diskusia
Pridať komentár