Cestári PSK sú na zimnú sezónu pripravení

987x
06. November 2020
Výkony sú riadené z centrálneho dispečingu
Čaká sa na deväť nových sypačov  
 
Pre cestárov Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) zimná sezóna oficiálne odštartovala 1. novembra. Sú na ňu pripravení po materiálnej i technickej stránke a s novinkou - zavedením centrálnej dispečerskej služby určenej pre celý kraj.
 
Plán zimnej údržby SÚC PSK pre zimnú sezónu 2020/2021 počíta so 108 zásahovými okruhmi. Na tých bude v nasadených 107 posypových vozidiel a jeden traktor s radlicou pre Levočskú horu. V rámci kraja je pripravených desať rezervných sypačov. SÚC PSK má zazmluvnených ďalších deväť nových sypačov, ktoré by mohli byť cestárom k dispozícii začiatkom budúceho roku.
 
Z posypového materiálu je pre zimnú údržbu pripravených približne 42-tisíc ton kameniva a 11-tisíc ton posypovej soli. To predstavuje zhruba 80 percent kapacity skladových zásob. Pokiaľ zhoršené počasie neprinesie zvýšenie spotreby soli, do konca roka by mala byť jej kapacita 100 percent.
 
Pribudla novinka
 
Novinkou v tejto zimnej sezóne je centrálna dispečersko-spravodajská služba, ktorá má uľahčiť vodičom jazdu v nepriaznivom počasí. Na tú sa môžu užívatelia cestných komunikácií obrátiť v prípade problémov s ich zjazdnosťou. Centrálny dispečing SÚC PSK funguje na jednotnom telefónom čísle 0800 500 222, určené je pre celý kraj.
 
Po novom tak už vodiči a občania nemusia volať na jednotlivé regionálne oblasti ako doposiaľ. Z dispečingu budú prepojení na konkrétnu oblasť, odkiaľ sa do terénu vyšle potrebná technika.
 
S dôrazom na aktuálnosť
 
Dispečing monitoruje situáciu na základe informácií o predpovedi počasia a údajov z meteostaníc, kamier a informačných panelov, ktoré sú namontované na cestách II. a III. triedy. Tie prinášajú údaje o aktuálnej teplote vozovky, teplote vzduchu, stave povrchu vozovky či smere a rýchlosti vetra i vlhkosti vzduchu.
 
Správa a údržba ciest PSK počas zimy realizuje údržbu na vyše 3 000 kilometroch ciest. Z toho pre Slovenskú správu ciest na vyše 650 kilometrov ciest I. triedy. V prípade komunikácií II. a III. triedy, ktoré má vo vlastnej správe, ide o takmer 2 400 kilometrov. Udržiavať bude aj vyše sedem kilometrov rýchlostných ciest a účelové komunikácie v dĺžke viac ako štyri kilometre.
(12:56, I. Ondriová)
Diskusia
Pridať komentár