VIDEO | Bardejovskí saleziáni nezaháľajú ani počas druhej vlny koronavírusu

1321x
06. November 2020
Utorky do hĺbky a pomocné brigády
Zľava Vilo Riško, Marek Pančura a Luigi Ondrejka 
 
Pandémia nám síce v mnohých ohľadoch oklieštila naše životy, no času na dokončenie zameškaného či budovanie duchovna máme zrazu viac. O tom, ako ho zúročuje komunita saleziánov na jednom z bardejovských sídlisk, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.
 
O saleziánoch so saleziánmi
 
Utorky do hĺbky. Akcia, na ktorej sa vždy dozviete niečo nové. Tentokrát sa konala po dlhšej prestávke, a to 13. októbra 2020. Bola vysielaná ako živý prenos na youtubovom kanáli pobavi, keďže oratko bolo v tomto čase opäť zatvorené. Témou bolo, ako už názov hovorí, o tom, čo tí naši saleziáni robia vo voľnom čase. Hosťami tejto šou boli traja saleziáni z nášho strediska, a to direktor Vilo Riško SDB, najmladší člen Marek Pančura SDB a Luigi Ondrejka SDB, ktorý v tomto stredisku pôsobí už viac ako desať rokov.
 
 
Moderátor sa hostí pýtal rôzne otázky týkajúce sa ich rehoľného života. Na začiatku nám saleziáni povedali všeobecné informácie o ich reholi. Vysvetlili, ako vznikla skratka SDB, ktorá bola pretransformovaná zo skratky SS, objasnili nám, prečo sú pomenovaní po Františkovi Saleskom a nie po don Boscovi.
 
Direktor nám hovoril o saleziánskej charizme a oboznámil nás s ich najväčšou charakteristikou, ktorou je práca s mládežou. Dôležité je byť pre nich dobrým pastierom tak ako Ježiš a nielen ich viesť správnou životnou cestou, ale dokázať sa pre mladých aj obetovať a zomrieť. Ďalej hovorili aj o tom, ako sa saleziáni dostali na Slovensko a čo treba urobiť, aby sa niekto mohol stať súčasťou saleziánskej kňazskej alebo nekňazskej komunity. Rozhovor zakončili odpovedaním na otázky sledovateľov.
 
Chlapi budovali partiu pri práci  
 
Počas októbra boli na Brezovke brigády v rámci hesla: „U saleziánov si to odskúšam a doma to spravím poriadne.“ Zišla sa tam partia chlapov a hviezd saleziánskych brigádnikov – Vilo, Panči a Domino. Okrem „kontroly“ zásob v pivnici sme presmerovali odtoky dažďovej vody z domu, altánku a drevárky tak, aby nezalievali žumpu.
 
Pripravil sa kotol na vykurovaciu sezónu, začal sa brúsiť a natierať základnou farbou predný plot.
 
K direktorovmu výberu farebnej kombinácie na vrchný náter plotu by bol potrebný samostatný článok. Chcem povzbudiť všetkých mladých aj starších k budúcej účasti na brigádach.
 
Nie je to len o samotnej práci, kde sa môžete veľa naučiť a veľa ukázať. Je to aj o budovaní dobrej partie, spoločenstva. Možnosti poriešiť „chlapské záležitosti chlapským spôsobom“.
 
Je to o príležitosti vzájomne sa viac spoznať a obohatiť. Je to aj dobrá možnosť, ako pritiahnuť nových ľudí do saleziánskej rodiny.
(17:44, P. Šinaľová, J. Mihaľ) 
Diskusia
Pridať komentár