Projekty, ktoré podporil Prešovský samosprávny kraj, nájdete v prehľadnej mape

1505x
05. November 2020
Náhľad do dotácií
Snažili sa vyhovieť všetkým žiadostiam 
 
Prešovský samosprávny kraj integroval tohtoročné dotácie do tematickej mapy geoportálu. Verejnosť tak môže vidieť rozdelenie dotácií prehľadne v mape rozdelenej na jednotlivé okresy.
 
Kto bol úspešný v dotačných programoch Výzva pre región, Výzva predsedu PSK a Mikroprogram PSK v roku 2020? Aké konkrétne projekty podporil Prešovský samosprávny kraj (PSK), a ktorý región získal najväčšiu podporu? To všetko môže verejnosť nájsť v jednoduchej tematickej mape na geoportáli Prešovského samosprávneho kraja.
 
Návštevníci portálu si môžu pridelené dotácie filtrovať podľa jednotlivých programov. Po kliknutí na farebný bod v mape sa im mapa automaticky zväčší a ponúkne menšie body konkrétnych projektov. Po opätovnom kliknutí sa záujemcom zobrazia informácie o projekte, žiadateľovi, zaradení do obce a okresu i o výške dotácie. Pri jednotlivých programoch v zátvorke je pre návštevníkov portálu k dispozícii aj počet pridelených dotácií.
 
Podporili všetky okresy kraja
 
„Dotačná pomoc smerovala do všetkých trinástich okresov v kraji. Napriek koronakríze sme sa snažili vyhovieť všetkým prijatým žiadostiam s výnimkou neopodstatnených či neúplných žiadostí. Celkovo sme rozdelili viac ako 4,4 milióna eur a v ďalšom roku plánujeme v prideľovaní dotácií pokračovať. Rozvoj regiónov je totiž nevyhnutný nielen pre miestnych obyvateľov, význam má pre celý kraj,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.
 
Krajská samospráva rozdelila tento rok v rámci Výzvy pre región 3,2 milióna eur. Po jednom milióne sa ušlo projektom, ktoré sa zameriavali na cyklodopravu a cykloturizmus, obnovu kultúrnych pamiatok UNESCO a národných kultúrnych pamiatok. Sumu takmer 1,1 milióna eur si rozdelili projekty na výstavbu a rekonštrukciu športovísk. Projekty so zámerom podpory zvýšenia kvality v sociálnych službách a paliatívnej zdravotnej starostlivosti získali dohromady viac ako 100-tisíc eur.
 
Vedie Prešov
 
Z mapy na geoportáli vyplýva, že v rámci všetkých troch dotačných schém bol podporený každý okres v kraji. Najviac úspešných projektov v rámci Výzvy pre región bolo v okrese Prešov, najmenej v okrese Snina a Medzilaborce. Zelenú tento rok dostalo 29 zámerov v cyklodoprave, 22 projektov výstavby a rekonštrukcie športovísk, sedem projektov v sociálnych službách a 18 projektov zameraných na obnovu kultúrnych pamiatok.
 
V rámci Výzvy predsedu PSK bolo v tomto roku rozdelených 224 600 eur medzi 130 projektov. A to v programe šport (37 podporených projektov), kultúra (85) a sociálne služby (8). Najúspešnejším regiónom v Prešovskom kraji bol okres Prešov. Krajskí poslanci rozdelili tento rok viac ako jeden milión eur aj v rámci výzvy Mikroprogram PSK.
 
V programe šport podporili celkovo 125 projektov, v programe kultúra 275 zámerov a v programe sociálne služby 30 projektových zámerov. Pridelené dotácie si môžu záujemcovia podrobnejšie pozrieť na www.geopresovregion.sk.
(11:36, L. Heilová)
Diskusia
Pridať komentár