U saleziánov na sídlisku Vinbarg v Bardejove spustili snúbenecké kurzy

1621x
03. November 2020
Pripravujú manželia Žarnovskí
Prvé tri stretnutia komunikujú snúbenci na zaujímavé témy 
 
Myšlienka spoločného sprevádzania snúbencov vznikla po oslovení jedného snúbeneckého páru, ktorý mal pred sebou pripravovaný sobáš. Prípravu na sobáš chceli mladí snúbenci absolvovať s kňazom don Vilom SDB a manželským párom. Oslovili nás a my sme to s radosťou a rešpektom prijali. S don Vilom sme si sadli a pripravili témy na stretnutia snúbencov. So snúbencami sme sa stretli šesťkrát a prebrali pripravené témy. Tak sme absolvovali prvý kurz.
 
Po ukončení prvého kurzu nás oslovil don Vilo a ponúkol prípravu snúbencov pre rôzne páry, ktoré plánujú sobáš. Prípravu snúbencov ponúkame v jarnom a jesennom termíne podľa záujmu. Snúbenecké kurzy ponúkame každému, kto má záujem, ale hlavne spoločenstvu vo farnosti Vinbarg.
 
Prihlásiť na kurz sa môžu snúbenci u pána farára don Milana SBD, u don Vila alebo u nás. Na nástenke v oratku i v kostole môžu záujemcovia nájsť všetky potrebné informácie. Kurzy so snúbencami máme rozdelené do šiestich stretnutí. Prvé tri stretnutia komunikujú snúbenci medzi sebou na rôzne témy.
 
Každé stretnutie je tematické
 
Na prvom stretnutí je téma očakávania od spoločného života v manželstve. Druhým stretnutím je téma komunikácie v manželstve, o vzájomnom poznávaní, o rozprávaní a počúvaní, o citoch a pocitoch. Treťou témou je sexualita, rozdielnosť muža a ženy, intímny život a nutnosť komunikácie v manželstve. Ďalšie dve stretnutia sú o manželstve v praxi.
 
Prerozprávame tam naše osobné skúsenosti, naše začiatky, zlaďovanie, spoločná rodinná ekonomika, počet detí a ich výchova, kamarátstva, záľuby, spory a ich riešenie medzi manželmi, vzťahy s rodičmi a svokrovcami, vzťahy v širšej rodine a iné. Témou posledného stretnutia je sviatostné manželstvo. V tejto téme sa venujeme manželskému sľubu a sviatostnému obradu.
 
Sila manželského sľubu
 
Snúbenci dostanú na úvodnom prvom stretnutí manželský sľub, aby mali dostatočný čas na premeditovanie a uvedomovanie si vážnosti sľubu, ktorý je na celý život. Na každom našom stretnutí sa spolu so snúbencami modlíme, čítame zo Svätého písma, ktoré súvisí s konkrétnou témou, preberieme tému, zhodnotíme stretnutie a na záver sa pomodlíme. Na konci snúbeneckej prípravy sa rozlúčime s príkladom manželského života Svätej rodiny.
 
Je príkladom toho, že manželia sú stále spolu, neodchádzali jeden od druhého ani v ťažkostiach, ani v radostiach, ani počas krízy v manželstve. Naše ťažkosti zvládneme, ak budeme my, manželia, spolu a medzi nami bude Ježiš. To nám pripomína ikona Svätej rodiny. Sme radi, že je záujem o tieto kurzy a že my, manželia, spolu s don Vilom Riškom SDB sa môžeme venovať týmto mladým ľudom – snúbencom, a že môžeme takto slúžiť nielen farskému spoločenstvu. 
(12:35, P. a J. Žarnovskí)
Diskusia
Pridať komentár