Zomrel lekár Aladár Šalata

2403x
01. November 2020
Zomrel MUDr. Aladár Šalata, CSc
 
Bardejovskú samosprávu zarmútila ďalšia smutná zvesť: vo štvrtok 29. októbra večer, vo veku nedožitých 90 rokov nás navždy opustil lekár Aladár Šalata.
 
Narodil sa v dedinke Dobrá nad Ondavou, ktorá je dnes pod hladinou Domaše, 8. februára 1931. Po štúdiách lekárskej fakulty v Prahe od augusta 1956 začal vykonávať funkciu okresného pediatra vo Svidníku v plnom úväzku, a v nadúväzku školskú zdravotnú službu.
 
V roku 2010 mu bola udelená Cena primátora mesta Bardejov za celoživotnú, neúnavnú prácu na úseku lekárskej starostlivosti o deti v odbore detská pediatria a respiračné choroby, za organizovanie odborných vedeckých konferencií, seminárov a sympózií s medzinárodnou účasťou, za odbornú publikačnú činnosť a významný prínos pri vybudovaní novej nemocnice a detskej polikliniky vo Svidníku s pôsobnosťou i pre okres Bardejov.
 
Za zriadenie prvej detskej liečebne na Slovensku pre choroby obličiek a močových ciest a detskej liečebne Zornička v Bardejovských Kúpeľoch. Za kvalifikovanú sprievodcovskú činnosť vykonávanú v Bardejove, ale i na území Prešovského kraja v jazyku slovenskom, ruskom, anglickom a nemeckom na trase od Dukly po Vysoké Tatry.
 
Posledná rozlúčka s týmto skvelým človekom, naslovovzatým lekárom a odborníkom – pediatrom bude v stredu 4. novembra na bardejovskom cintoríne: samozrejme, za prísnych epidemiologických opatrení. Česť Vašej pamiatke, pán doktor! 
(18:15, facebook/Mesto Bardejov) 
Diskusia
Pridať komentár