Druhé kolo testovania sa blíži, na dodržiavanie opatrení bude naďalej dohliadať polícia

811x
30. Október 2020
Dušičky budú tento rok iné
V prípade porušenia hrozia vysoké sankcie 
 
Bardejov má za sebou síce pilotnú fázu testovania, no cez víkend ho čaká ďalšie. Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky v tejto súvislosti zodpovedalo niektoré konkrétne otázky, ktoré sa týkajú testovania, ale aj samotného dodržiavania opatrení. Ako to teda bude vyzerať?
 
Návšteva cintorínov nie je povolená
 
Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra platí na celom Slovensku zákaz vychádzania mimo bydliska. Návšteva cintorínov nie je medzi výnimkami, čiže platí, že aj na "dušičky" je potrebné zostať doma. Polícia naďalej kontroluje dodržiavanie vládou SR prijatých opatrení tak, ako doposiaľ a v prípade zistenia ich porušení bude každý prípad riešiť individuálne.
 
Sankcie za nedodržanie opatrení
 
Sankcie taktiež zostávajú vo výške ako doposiaľ, v blokovom konaní do 1000 eur a v správnom konaní do 1659 eur (správne konanie rieši UVZ SR a okresné úrady).
 
Doklad o tom, pre koho pracujete
 
Bolo by vhodné, ak by zamestnanci mali pri sebe nejaký preukaz alebo pracovnú zmluvu, ktorými sa vedia v prípade potreby preukázať.
 
Ak som na Slovensku, mám slovenské občianstvo, ale nemám v SR trvalý pobyt, mám sa dať testovať ? Som cudzinec, žijem na Slovensku. Môžem sa ísť dať testovať?
 
Máte možnosť sa dať testovať. Pokiaľ nebudete disponovať negatívnym výsledkom testu, bude sa na vás vzťahovať zákaz vychádzania ako pre osoby bez testu.
 
Testovanie imobilných ľudí
 
Testovanie imobilných, onkologických pacientov a ľudí so zníženou imunitou nebude vykonávané. Občania umiestnení v DSS a ZPS budú testovaní samostatne v gescii MPSVaR. Ich testy budú vykonávať kmeňoví zamestnanci DSS a ZPS. Rovnako pacienti nemocníc a zdravotnícky personál nemocníc budú testovaní priamo v nemocniciach v gescii MZ SR.
 
Testovanie dôchodcov
 
Ak ste dôchodca a máte nad 65 rokov, môžete túto možnosť využiť takisto.
 
Ak sa jeden člen rodiny nezúčastní na testovaní, musí zostať celá rodina v domácej izolácii?
 
V prípade, ak žijete v spoločnej domácnosti s osobou, ktorá sa nezúčastní na testovaní, na vás sa zákaz vychádzania nevzťahuje. Povinnosť karantény sa vzťahuje len na osobu žijúcu v spoločnej domácnosti s pozitívnym. Ak niekto nejde na test, nepozerá sa na neho ako na pozitívneho, len nemá niektoré výnimky z obmedzenia slobody pohybu.
(10:21, MZ SR) 
Diskusia
Pridať komentár