Priechod pre chodcov na Levočskej ulici v Prešove zmodernizujú

487x
30. Október 2020
Bezpečnejšia premávka
Bude potrebná aj čiastočná uzávierka 
 
Spoločnosť O.S.V.O. Comp, a.s. začína s modernizáciou priechodu pre chodcov na Levočskej ulici. Cieľom je zvýšiť bezpečnosť cestnej premávky.
 
V rámci úpravy priechodu pre chodcov na Levočskej ulici medzi parkom Vlada Clementisa a Sídliskom II bude vybudovaný nový ostrovček, spevnené plochy a pribudne aj cestná svetelná signalizácia pre zvýšenie bezpečnosti chodcov v tejto lokalite.
 
Nové semafory budú skoordinované so susednými svetelnými križovatkami. Na týchto semaforoch pribudne aj takzvané dopytové tlačidlo pre peších, vďaka čomu sa zvýši bezpečnosť chodcov a plynulosť cestnej premávky.
 
Tento typ tlačidla je multifunkčný a nahrádza takzvané klepátka pre nevidiacich, zvyčajne umiestnené na návestidlách. Na spodnej strane tlačidla sa nachádza vibračná zložka, určená prioritne pre zdravotne ťažko postihnutých, nepočujúcich a nevidiacich, ktorá v závislosti od podmienok VOĽNO alebo STOJ vibruje definovanou frekvenciou.
 
Potrebná uzávierka
 
Úpravy sa však nezaobídu bez čiastočnej uzávierky tejto frekventovanej ulice. Chodcov i vodičov preto mesto prosí o rešpektovanie prenosného dopravného značenia a o zvýšenú opatrnosť pri prechádzaní cez tento priechod, s ohľadom na pracovníkov, ktorí budú realizovať úpravy.
 
Vzhľadom na to, že ide o jednu z najzaťaženejších dopravných tepien v Prešove, plynulosť premávky v tomto úseku bude v prípade potreby regulovať aj polícia.
 
Celkové náklady na realizáciu úprav sú v objeme 33 902,66 eur vrátane DPH. Čiastočná uzávierka na Levočskej ulici potrvá približne do polovice decembra 2020.
 
Nové svetelné križovatky
 
Obnova svetelných križovatiek na Levočskej ulici je prvou etapu projektu preferencie MHD v Prešove. Spustenie preferencie autobusov a trolejbusov je však náročná a sofistikovaná záležitosť.
 
V druhej etape projektu preto bude potrebné prepojiť všetkých 5 svetelných križovatiek spolu so semaformi pri parku Vlada Clementisa pomocou optickej infraštruktúry, aby mohli radiče cestnej dopravnej signalizácie medzi sebou komunikovať a koordinovať prejazd vozidiel cez Levočskú ulicu.
(9:30, presov.sk) 
Diskusia
Pridať komentár