PSK eviduje nákazu už v dvanástich zariadeniach sociálnych služieb

1660x
28. Október 2020
Pribudlo aj zariadenie v Bardejove
V sabinovskom DSS zaznamenali vyše sto prípadov 
 
Prešovský samosprávny kraj (PSK) je pripravený poskytnúť pomoc pri celoplošnom testovaní. Župa bude súčinná najmä pri distribúcii antigénových testov pre zariadenia sociálnych služieb, ako aj pri poskytnutí priestorov na testovanie. Ako včera konštatoval krízový štáb prešovskej župy, odberným jednotkám na území kraja budú k dispozícii budovy vo vlastníctve PSK. Kraj eviduje zatiaľ oficiálne požiadavky na poskytnutie jedenástich stredných škôl pre vytvorenie štrnástich odberových miest.
 
„Takmer v každom jednom okrese na odberové miesta budú slúžiť aj naše stredné školy, takže či už riaditelia alebo správcovia budov budú vždy súčinní s mestami, obcami, aby tie odbery prebehli hladko, aby všetko prebehlo tak ako má. Intenzívne komunikujeme aj s prednostami okresných úradov,“ uviedol v tejto súvislosti predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.
 
Úlohou župy bude aj uskladnenie a následná distribúcia antigénových testov pre verejných i neverejných poskytovateľov sociálnej starostlivosti na území kraja.
 
„Zabezpečujeme celkovú logistiku niekoľko tisícok testov. Vnímame, že práve v domovoch sociálnych služieb musíme byť zvlášť ostražití, keďže aj tam narástli počty infikovaných. Stále ide o najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva, kde je veľký nápor na ochranu zdravia i psychiku klientov, ale aj zamestnancov. Mnohí z nich fungujú mimo svojich rodín a dávajú svoju silu a energiu pre prijímateľov sociálnych služieb, “ dodal M. Majerský.
 
Úradovanie nákazy v DSS 
 
Kraj aktuálne eviduje ochorenie Covid-19 v dvanástich zariadeniach sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Jednotlivé prípady koronavírusu u zamestnancov, resp. klientov bez väčších ohnísk registruje v domovoch v Starej Ľubovni, Stropkove, Prešove, Svidníku, Legnave, Jabloni, Humennom, Batizovciach, Vranove nad Topľou, Bardejove a Snine.
 
Najvážnejšia situácia je naďalej v DSS v Sabinove, kde ochorenie zasiahlo 124 prijímateľov sociálnych služieb a zamestnancov. K včerajšiemu dňu došlo k úmrtiu už druhej klientky zariadenia hospitalizovanej v nemocnici. Išlo o 71-ročnú prijímateľku sociálnej pomoci, ktorá bola pozitívne testovaná na Covid-19.
 
V starostlivosti zdravotníckeho zariadenia sú ďalší štyria klienti, mierne príznaky ochorenia majú ôsmi klienti a dvaja zamestnanci. Sabinovské DSS rozhodnutím Regionálneho úradu verejného zdravotníctva ostáva minimálne do 3. novembra v karanténe.
(9:31, D. Jeleňová) 
Diskusia
Pridať komentár