Okres Bardejov sa pripravuje na pilotné testovanie

4884x
20. Október 2020
Bude trvať tri dni
Zasadla už aj Bezpečnostná rada okresu Bardejov 
 
Prvá fáza celoplošného testovania na koronavírus sa bude v okrese Bardejov realizovať tri dni, a to od piatka 23. októbra až do nedele 25. októbra. Podľa ministra obrany Slovenskej republiky Jaroslava Naďa sú vojačky a vojaci už v jednotlivých regiónoch. Prišli na okresné úrady spolu s hygienikom a príslušníkom policajného zboru, prezerajú si vhodnosť priestorov a komunikujú o ďalších logistických veciach.
 
Testovanie má byť dobrovoľné, kto sa ho však nezúčastní, môže skončiť podľa slov premiéra Igora Matoviča v karanténe. Ľudia, ktorí sa otestovať nedajú a budú musieť ostať v karanténe, zrejme stratia nárok na dávky PN alebo OČR.
 
V okrese Bardejov a na Orave tak vznikne celkovo 235 odberných miest, otestovať majú 180-tisíc ľudí. Testovanie bude vykonávať viac ako 2 500 vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov. Testovať sa môžu osoby od desať rokov, seniorom nad 65 rokov, ktorí sa v tomto období zdržujú prevažne v domácom prostredí, testovanie neodporúčajú.
 
Čo sa týka zvyšných samospráv, tie budú zo strany rezortu obrany kontaktované v najbližších dňoch, kedy dostanú podrobné informácie o priebehu príprav a realizácie testovania.
 
Výsledok testu v obálke
 
Testovať bude výhradne zdravotnícky personál. Výsledok dostane každý testovaný v zalepenej obálke. Ak bude výsledok pozitívny, spolu s oznámením obdržia aj zoznam s ďalšími povinnosťami.
 
Testovanie bude realizované v jednom smere a zároveň tak, aby testovaní nestáli v tom istom priestore. Pokiaľ to podmienky dovolia, testovanie sa bude vykonávať v exteriéri. Testovací tím bude tvoriť osem osôb.
 
Nie je nutná zvýšená mobilita
 
Testovať sa nebudú ani imobilní obyvatelia. Obyvatelia domovov sociálnych služieb budú testovaní samostatne a priamo v zariadení. Rezort obrany zároveň zdôrazňuje, že testovanie nemá byť dôvodom na zvýšenie mobility občanov - nie je nutné vracať sa do miesta trvalého pobytu, pretože testovanie bude všetkým obyvateľom umožnené na najbližšom odberovom mieste.
 
Aktuálne informácie o testovaní aj formuláre pre záujemcov budú sprístupnené aj na webovej stránke, ktorú pripravuje Ministerstvo obrany SR.
 
Zasadla aj Bezpečnostná rada okresu Bardejov
 
V utorok 20. októbra dopoludnia zasadala v tejto súvislosti v priestoroch Okresného úradu v Bardejove Bezpečnostná rada. Rokovania sa okrem zástupcov štátnej správy a samosprávy zúčastnili aj predstavitelia Hasičského a záchranného zboru, Policajného zboru a Ministerstva obrany SR. Ministerstvo predstavilo svoje požiadavky na samosprávu, pričom mnohé detaily ešte nie sú dopracované do realizovateľnej úrovne.
 
V nadväznosti na to zasadol aj Mestský krízový štáb, ktorý sa snaží tieto požiadavky pretaviť do realizovateľnej podoby na úrovni samosprávy Bardejova.
 
„Rokovanie sa nieslo vo vecnom a konštruktívnom duchu, mnohé z nastolených otázok boli zodpovedané, niektoré otázky však ešte ostali bez odpovede. Pre krátkosť času na prípravu však existuje obava, či sa podarí avizovaný cieľ, ktorý testovanie sleduje, splniť.
Podrobnosti aj s reálnym plánom realizácie budú známe najneskôr zajtra popoludní a budeme o nich, samozrejme, informovať,“ uviedol hovorca mesta Štefan Hij. 
(15:32, red) 
Diskusia
Pridať komentár