Prešovský samosprávny kraj rozdá ceny za rok 2020

426x
19. Október 2020
Ocenia lekára, sochára aj riaditeľa hvezdárne
 
Prešovský samosprávny kraj ocení lekára Mariána Kríža, akademického sochára Štefana Kovaľa a riaditeľa Vihorlatskej hvezdárne Igora Kudzeja. Slávnostné odovzdávanie cien za rok 2020 sa uskutoční v decembri.
 
O víťazoch rozhodli poslanci krajského zastupiteľstva na online zasadnutí v pondelok 19. októbra. Ocenených vyberali spomedzi 17 doručených nominácií.
 
Záchrana a uchovanie kultúrneho dedičstva
 
Cenu za osobitný prínos k záchrane a uchovávaniu kultúrneho dedičstva Prešovského kraja a jeho prezentáciu v oblasti výtvarného umenia získal sochár Štefan Kovaľ. Tento rodák z Vyšných Ružbách sa stará o záchranu umeleckých diel pre ďalšie generácie. Jeho reštaurátorské schopnosti v poslednom období využila Tatranská galéria.
 
Celoživotný prínos v oblasti astronómie
 
Riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne Igor Kudzej sa zaslúžil o vytvorenie jedinečného astronomického komplexu na Kolonickom sedle. Proces vytvárania trval vyše 30 rokov. Komplex sa stal centrom pozorovania, edukácie a popularizácie. Kudzej bol takisto iniciátorom a realizátorom myšlienky Veľkého ďalekohľadu pod Vihorlatom.
 
Svojimi aktivitami postupne zvyšoval atraktivitu aj návštevnosť Polonín turistami z domova i zo zahraničia. Pomohol tak aj vzniku pracovných miest v oblasti cestovného ruchu.
 
Rozvoj prešovského šachu i spoločenská angažovanosť
 
Rodák z Prešova Marián Kríž je ocenený za významný prínos k rozvoju prešovského šachu, pedagogickú, vedeckú i publikačnú činnosť. Ako predseda šachového klubu Tatran Prešov sa pričinil o to, že prešovskí šachisti a šachistky dosahovali úspechy na domácej aj medzinárodnej scéne.
 
Marián Kríž významným spôsobom reprezentoval mesto v lekárskej vede i na poli spoločenského angažovania sa. Venoval sa aj pedagogickej práci, športovej medicíne, je aj zaslúžilým darcom krvi.
 
K trom laureátom Ceny PSK pribudnú aj držitelia Ceny predsedu PSK, ktorých vyberie župan Milan Majerský.
(17:07, red, foto: po-kraj.sk) 
Diskusia
Pridať komentár