Na Európskom výbore regiónov sa hovorilo aj o Prešove

465x
19. Október 2020
Regióny v tieni koronakrízy
 Šéf Európskeho výboru regiónov aj o východe Slovenska
 
Európsky výbor regiónov sa vo svojom novom prieskume venuje dopadom pandémie na rôzne regióny Európy. Koronakríza totiž ešte viac prehĺbila rozdiely medzi mestami a dedinami.
 
Zástupcovia Európskeho výboru regiónov, ktorý je poradným orgánom Európskej únie, zastupujúcim hlas jednotlivých samospráv, sa zaoberali celoeurópskym zisťovaním situácie v regiónoch v tieni koronakrízy.
 
Vychádzali pritom z prieskumu o finančnej situácii samospráv, ktorý bol realizovaný v spolupráci s OECD, a taktiež z dostupných štúdií európskych agentúr. Sociálne a ekonomické rozdiely medzi regiónmi, ktoré sú prítomné takmer v celej Európe, pandémia ešte viac umocnila, pričom miestne a regionálne samosprávy čoraz viac pociťujú obrovský finančný tlak.
 
Šéf Európskeho výboru regiónov a guvernér gréckeho regiónu Stredné Macedónsko, Apostolos Tzitzikostas vo svojom prejave spomenul poľský región Lubelskie, talianske mesto Capannori, a taktiež Prešov. „Európa začína v každom regióne, v každom meste a dedine. Začína sa aj v slovenskom meste Prešov,“ uviedol grécky politik.
 
Plán obnovy 
 
Tzitzikostas ďalej hovoril o postpandemickom pláne obnovy Európskej únie, ktorý podľa neho musí odrážať potreby jednotlivých regiónov, pretože ak bude reflektovať len národné potreby, môže zlyhať.
 
Miestni a regionálni vodcovia navrhujú nástroj, pomocou ktorého bude hlas občanov počuť priamo v rozhodovacom procese Európskej únie. Malo by ísť o sieť, ktorá bude úložiskom informácií a zdieľania najlepších postupov národných, regionálnych a miestnych iniciatív z celej Európskej únie.
 
Týmto spôsobom by mohli byť do tvorby politiky zapojení aj občania. Vychádzajúc z predpokladu, že komunikačné kanály zdola nahor a nástroje účasti dopĺňajú a posilňujú zastupiteľskú demokraciu. Zapojenie občanov do siete EÚ má tri ciele:
 
  • Posilniť interakciu medzi európskymi inštitúciami a občanmi prostredníctvom priamych metód zapojenia sa na miestnej a regionálnej úrovni.
  • Poskytnúť príklady metód účasti, ktoré sa dajú použiť formálne aj neformálne.
  • Pôsobiť ako úložisko informácií a zdieľania najlepších postupov pri iniciatívach na národnej, regionálnej a miestnej úrovni z celej Európskej únie.
(16:14, presov.sk)
Diskusia
Pridať komentár