Bardejovčania sa dočkajú opravy Kláštora františkánov

1840x
16. Október 2020
Investícia za vyše milión eur
Obnova strechy i nadzemných podlaží 
 
Národná kultúrna pamiatka v Bardejove dostane novú tvár. Kláštor františkánov opravia za viac ako 1,4 milióna eur s DPH. Celý koncept je súčasťou projektu cezhraničnej spolupráce s mestom Grybów.
 
Pôvodne odhadovaná celková hodnota zákazky hradenej zo zdrojov Európskej únie bola takmer 1,55 milióna eur. Opravu bude realizovať spoločnosť GMT development, s.r.o., Prešov, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní so svojou ponukou spomedzi piatich uchádzačov.
 
Komplexná rekonštrukcia
 
Kláštor františkánov pochádza zo 14. storočia a je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. V minulosti prešiel niekoľkými prestavbami, dnes sa objekt nachádza v schátranom stave. Všetky realizované práce budú prebiehať v súlade s usmerneniami Krajského pamiatkového úradu v Prešove.
 
Objekt získa novú strechu, obnovia nadzemné podlažia. Takisto sa spravia nové rozvody elektriny, vody a kúrenia. Novú podobu dostanú aj fragmenty secco malieb, ktoré si vezmú na starosť reštaurátori. Omietky i ostatné povrchy vo všetkých priestoroch dokončia do finálneho štádia. Všetky práce by mali trvať približne 10 mesiacov.
 
Využitie turistického potenciálu cezhraničného územia
 
Obnova františkánskeho kláštora v Bardejove je súčasťou projektu Zachovanie, prezentácia a rozvoj tradičných remesiel v cezhraničnom území. Ten realizuje realizuje mesto Bardejov v spolupráci s poľským mestom Grybów a občianskym združením Náš Bardejov.
 
V rámci obnovy vznikne v objekte dielňa pre remeselníkov žijúcich v pohraničnej oblasti. Dôjde tak k vytvoreniu centier tradičných remesiel. Priestor na prezentáciu dostanú remeslá typické pre Bardejov i Grybów.
(9:48, red) 
Diskusia
Pridať komentár