Prevádzka bardejovskej nemocnice je vážne ohrozená! Hrozí, že nebude prijímať pacientov

7504x
15. Október 2020
Situácia je v Bardejove vážna  
Bardejovská nemocnica odložila všetky plánované operácie 
  
Počet pozitívnych ľudí na COVID-19 stúpa a okres Bardejov je posledné dni na čele rebríčka s najviac nakazenými. Vážna situácia je už v bardejovskej nemocnici, zo 700 zamestnancov je už sto v karanténe, resp. viac ako 90, ktorí sú pozitívni. Vedenie nemocnice prijalo opatrenia, ktoré znamenajú, že nemocnica už nefunguje v štandardnom režime.
 
Podľa riaditeľa nemocnice Mariána Petka je hlavným dôvodom, prečo Bardejov má oproti iným okresom výrazný počet nakazených je organizovanie svadieb a rôznych osláv. Uviedol to dnes napoludnie v Rádiu Expres.
 
Až 136 nakazených na jednej svadbe
 
„V septembri sa denne konalo 5-7 svadieb, od pondelka do nedele. Na svadbe sa zúčastňovalo 100-250 ľudí. Máme extrémny priebeh svadby, kde zo 150 zabávajúcich sa bolo 136 následne pozitívnych. Alebo máme ďalší priebeh, kde zhruba zo 150 bolo 75 pozitívnych, čo sú obrovské čísla. Šíri sa to po celom okrese. Toto bolo v prvej fáze druhej vlny. Teraz sme sa prehupli do druhej fázy druhej vlny, to znamená, že sa nakazili ďalší od tých prvých a horšie je, že teraz pribúdajú pacienti aj v sociálnych zariadeniach,“ uviedol M. Petko v Rádiu Expres.
 
 
Situácia v bardejovskej nemocnici sa každým dňom zhoršuje. „Základný problém vo všetkých nemocniciach sa ukazuje ako personálny problém. V našej nemocnici je dnes 100 zamestnancov zo 700, ktorí sú doma práceneschopní a z tých 100 je viac ako 90, ktorí sú covid pozitívni, to znamená, že nie sú len v karanténe, ale sú pozitívni. Dvadsaťjeden lekárov a 38 sestier je doma a je absolútne ohrozená základná prevádzka nemocnice.“
 
Chýba personál, variť museli upratovačky 
 
Bardejovská nemocnica prijala viaceré opatrenia. „V prvom rade už nie sme schopní vykonávať žiadne plánované operácie, museli sme úplne zastaviť plánované hospitalizácie na všetkých oddeleniach, museli sme zrušiť rehabilitačné oddelenie úplne a to z dôvodu, že personál z rehabilitácie sme presunuli medzi ďalší personál, aby mal kto vôbec robiť.
 
Varenie sme riešili improvizovane, dali sme tam upratovačky a predavačky z našich obchodov
 
To je zdravotnícky personál, ktorý je kľúčový, ale napríklad hneď v prvých dňoch došlo k takmer neriešiteľnej situácii, kde zo 16 kuchárok nám prvý deň ohlásilo deväť, že sú v karanténe, lebo sú covid pozitívne a my sme neboli schopní zabezpečiť varenie a riešili sme to improvizovane, dali sme tam upratovačky, predavačky z našich obchodov. Teraz sa tá situácia zlepšila v tom, že prišla nám výpomoc 13 vojakov, takže aj tých sme tam zapojili,“ pokračoval riaditeľ Petko.
 
Núdzový stav 
 
Vedenie nemocnice prostredníctvom Ministerstva zdravotníctva aj prostredníctvom okresného úradu v zmysle núdzového stavu požiadalo o pomoc.
 
 
„Čiastočne sa to vyriešilo tým, že naozaj tí vojaci nám veľmi pomáhajú a v tejto chvíli sú pre nás nenahraditeľní a zároveň sme požiadali okresný úrad, aby nám dodal zdravotníckych pracovníkov, v prvom rade lekárov a sestry z iných zdravotníckych zariadení v zmysle zákona. Žiaľ, zatiaľ nepribudol žiadny, ani lekár, ani sestra z iných zdravotníckych zariadení a v prípade, že by ten trend pokračoval ďalej, tak o týždeň by sme už neboli schopný zabezpečiť pohotovostné služby.“
 
Prijímať pacientov nebudú 
 
Ak sa situácia ešte zhorší, nemocnica v Bardejove nebude prijímať žiadnych pacientov.
 
„Rokovali sme aj na samosprávnom kraji a ústne sme sa dohodli, že v prípade, keby k tomu došlo, hlavne, čo sa týka chirurgie, tak všetky operácie by sa museli presunúť do Prešova, oni by si museli nastaviť kapacity, aby to boli schopní zvládnuť a my by sme sa boli schopní starať len o pacientov, ktorí sú momentálne na oddelení,“ hovoril v Rádiu Expres Petko.
 
„Pre nás je v prvom rade potrebné riešiť dve veci a to je v prvom rade personál a druhá vec, keďže neustále prichádzajú ďalší pacienti, ktorí sú covid pozitívni a my už nemáme žiadne kapacity na to, aby sme ich ďalej prijímali, jednak aby ich zdravotná záchranná služba k nám vôbec nevozila, ale aby vozila do okolitých nemocníc a ťažké stavy, aby prevážala na ostatné oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny v užšom a širšom regióne,“ dodal riaditeľ nemocnice Marián Petko.
(13:44, red) 
Diskusia
Pridať komentár