Vláda sprísnila protiepidemiologické opatrenia

1846x
12. Október 2020
Zákaz zhromažďovania sa, povinné rúška aj v exteriéri
Rúška povinné v obciach i mestách aj v exteriéri 
 
Rekordný nárast pozitívnych prípadov na koronavírus prinesie ďalšie sprísňovanie. Počas víkendu zasadali pandemická komisia a ústredný krízový štáb, výsledkom sú nové opatrenia. Jediné, čo sa zatiaľ nemení, sú pravidlá na hraniciach.
 
Po tom, čo v krajine už štvrtý deň po sebe laboratóriá odhalili viac ako tisíc prípadov, vláda predstavila zoznam nových opatrení, ktoré budú platiť už od štvrtka 15. októbra. Výnimku majú stredné školy, dištančné vyučovanie bude pre nich platiť už od pondelka 12. októbra. Základné a materské školy budú zatiaľ fungovať v bežnom režime.
 
Povinnosť nosenia rúšok
 
Rúška budú povinné pre prvý a druhý stupeň základných škôl. V materských školách sú rúška výrazné odporúčané. Výnimka platí pri deťoch do troch rokov, tie rúška mať nemusia. Organizovanie krúžkov po vyučovaní na základných školách bude zakázané.
 
Pre ostatných bude nosenie rúška po novom povinné aj v exteriéri v obciach a mestách. Mimo obcí alebo miest nebude nosenie rúšok povinné pre členov rodiny alebo v prípade, že rozostup od cudzích ľudí bude väčší ako päť metrov.
 
Zákaz zhromažďovania sa
 
Od utorka 13. októbra platí zákaz zhromažďovania sa viac ako šiestich ľudí. Výnimku majú osoby žijúce v jednej domácnosti.
 
Stopka pre hromadné podujatia
 
Všetky hromadné podujatia, pre ktoré doteraz platilo obmedzenie do 50 ľudí, budú od štvrtka zakázané. Tento zákaz platí pre športové, kultúrne, spoločenské i náboženské podujatia.
 
Krsty, pohreby a sobáše sa budú môcť konať, ale len pri pravidlách, ktoré budú platiť aj pri prevádzkach (jedna osoba na 15 štvorcových metrov v priestore). Ak sa budú tieto obrady konať vonku, počet účastníkov sa obmedzovať nebude. Platí však to, že sa musia dodržiavať dvojmetrové odstupy.
 
Zmena pravidiel pre reštaurácie
 
Prevádzky verejného stravovania, ako sú napríklad reštaurácie či kaviarne, nebudú zatvorené, ale jedlo či nápoje budú môcť podávať iba v exteriéri. V interiéri sa jedlo nesmie podávať. Ak jednotlivá prevádzka nemôže podávať jedlo v exteriéri, môže ho vydávať iba zabalené so sebou.
 
Obchody a obchodné centrá
 
Od štvrtka bude platiť obmedzenie v obchodoch jedna osoba na 15 metrov štvorcových. Po poslednom sprísňovaní opatrení to bolo 10 metrov štvorcových. V obchodných centrách sa počet ľudí počíta na plochu jednotlivých prevádzok, nie aj na verejné priestory. Do nákupných centier bude možné vstúpiť len po odmeraní teploty.
 
Znovu sa zavádzajú aj vyhradené hodiny v obchodoch pre seniorov nad 65 rokov. Krízový štáb ich stanovil v čase od 9:00 do 11:00 hodiny. Nakupovať ale budú môcť aj v iné časy.
 
Športové súťaže
 
Výnimku zo zákazu hromadných podujatí dostali aj profesionálne športové súťaže. Najvyššie futbalové, hokejové, volejbalové, basketbalové a hádzanárske súťaže nebudú zastavené a budú prebiehať ako doteraz. Konať sa budú bez prítomnosti divákov, všetci aktéri budú musieť mať negatívne testy na Covid-19.
 
Fitnesscentrá, aquaparky, wellness centrá, kúpaliská aj sauny budú zatvorené.
(10:35, r) 
Diskusia
Pridať komentár