Biskupi udelili dišpenz od povinnej účasti veriacich na nedeľných bohoslužbách

1555x
02. Október 2020
Usmernenie platí do odvolania
Biskupi vyzvali k ohľaduplnosti  
 
V súvislosti so zhoršenou situáciou spojenou s koronavírusom sa sprísnené opatrenia dotknú aj svätých omší. Povolený počet 50 ľudí teda platí pri kultúrnych, športových podujatiach i bohoslužbách.
 
Z tohto dôvodu udelili slovenskí biskupi všeobecný dišpenz od fyzickej účasti veriacich na nedeľných bohoslužbách. Biskupi požiadali ľudí, ktorí sú v tomto období zraniteľnejší a ohrozenejší, aby sledovali bohoslužby prostredníctvom médií alebo tiež internetu. Veriacich zároveň vyzvali, aby boli navzájom obetavejší a ohľaduplnejší vzhľadom na aktuálne obmedzenia.
 
V kostoloch za sprísneného režimu naďalej platí povinnosť nosiť rúško a dezinfikovať si ruky pri vstupe. Pri obradoch je stále zakázané podávanie rúk, nemôže sa používať ani nádoba so svätenou vodou. Sväté prijímanie sa veriaciam podáva do rúk.
 
Pokiaľ sa stane, že veriaci ostanú na verejnom priestranstve kostola, nie je v kompetencii biskupov túto situáciu riešiť. Za toto nenesú ako organizátori zodpovednosť. Zároveň nesmú ľudí v exteriéri organizovať a vopred povzbudzovať k účasti mimo kostola.
 
Na situáciu už promptne zareagovali bardejovskí saleziáni, ktorí povzbudili ľudí k tomu, aby neklesali na duchu. Oratórium na sídlisku Vinbarg v Bardejove, kde sa sústredili najmä deti a mládež, bude musieť takisto fungovať v obmedzenom režime. Saleziáni ale veria, že spoločná empatia a zodpovednosť pomôže aj v tejto ťažkej situácii.
(10:08, red) 
Diskusia
Pridať komentár