V Poprade majú novú MHD

534x
01. Október 2020
Nové linky, vozidlá i technológie
Vyšší štandard pre cestovanie 
 
Nová koncepcia MHD má viac motivovať obyvateľov k využívaniu jej služieb. Popradčanov tak čakajú nové linky, vozidlá a technológie. Od štvrtka 1. októbra 2020 sa menia trasy liniek MHD.
 
Do cieľa sa po novom obyvatelia mesta dopravia novými vozidlami mestskej hromadnej dopravy s moderným odbavovacím systémom a technológiami. Do života dnes boli pred mestským úradom uvedené aj nové autobusy.
 
„Som presvedčený o tom, že ľudia by mali využívať MHD viac. Je to celosvetový trend a to hlavne kvôli životnému prostrediu. Kúpou týchto nových autobusov sa určite zaradíme medzi mestá s najvyššou úrovňou kvality a štandardu cestovania“, povedal primátor Anton Danko.
  • Do vozového parku MHD pribudlo 6 úplne nových autobusov. 
  • Zaradených je 8 nových liniek. 
  • Zmenili sa názvy zastávok podľa ulíc alebo dôležitých všeobecne známych stavieb, tak ako je to zaužívané vo veľkých mestách. 
  • MHD bude po novom premávať aj k obchodným centrám OBI, Tesco, zóna oproti Asko, Jysk, Nay, Okay a Merkury Market.
  • Pribudli nové zastávky napr. na Juhu III pri Nabymaxe, na J. Curie pri poliklinike Alexandra.
  • Výrazne sa skrátili intervaly medzi jednotlivými spojmi a premávať ich bude podstatne viac.
  • V prevádzke bude 22 vozidiel vrátane zálohových.
  • Navýšený je aj počet kilometrov za rok. Doteraz to bolo 540 000 km po novom až 690 000 km.
 
Vynovenie vozidlového parku
 
„Sme veľmi radi, že sa pán primátor a vedenie mesta rozhodli urobiť radikálny krok aj v obnove vozidlového parku a nielen v linkách a cestovných poriadkoch. Vozidlový park je od dnes obohatený o 6 najmodernejších modelov značky Mercedes, s ekologickým motorom spĺňajúci normu Euro 6. Je to najvyššia norma, ktorá je dnes aktuálne vo výrobe vo všetkých značkách a fabrikách na svete“, vysvetlil vedúci dopravy SAD Poprad Marek Modranský.
 
Autobusy majú nízkopodlažné prevedenie, každý z nich je vybavený doplňujúcou výbavou ako je nástupná plošina pre imobilných cestujúcich alebo starších ľudí. Vodiči sú navyše poučení, že sú povinní urobiť súčinnosť práve týmto osobám pri nastupovaní a vystupovaní. Nechýbajú komfortné sedadlá s dôrazom na pohodlie.
 
Zmenou prešli aj vodiči, ktorí okrem nového jednotného pracovného oblečenia prešli aj zaškolením.
 
„Čím viac autobusov, tým viac vodičov, takže robili sme nábor nových. Zaškolenie vodičov bolo zrealizované v súvislosti s obsluhovaním novej technológie“ reagovala generálna riaditeľka spoločnosti SAD Poprad Marianna Krajčová Gočová.
 
Moderné technológie
 
V autobuse je osadená nová elektronická čítačka kariet a najnovší prístroj na vydávanie cestovných lístkov. Nové sú aj LED smerové tabule na označenie trasy liniek, ktoré svietia vpredu, vzadu aj na nástupnej strane autobusu. Novinkou je aj hlásenie zastávok priamo v autobuse.
 
Návrh cestovných poriadkov vychádzal z Plánu dopravnej obslužnosti, ktorý si v roku 2018 dalo mesto vypracovať Výskumným ústavom dopravným v Žiline. Podkladom pre vypracovanie tohto plánu bol dopravno-sociologický prieskum, v rámci ktorého sa občania mesta mohli vyjadriť k problémom a očakávaniam v MHD.
 
Zmena v číslovaní liniek
 
„Nové linky sú postavené aj na prestupoch, nakoľko v minulosti linky, ktoré chodili bez prestupu boli dlhé (okružné). Občania kritizovali to, že sa dlho vozia aj tade, kde sa nepotrebujú dostať a trávia čas v autobuse. Zmenilo sa číslovanie liniek, je preto potrebné si ich naštudovať všetky a nájsť si vhodný spoj. Pomôcť môže aj aplikácia UBIAN na stránke SAD, prostredníctvom ktorej sa najvhodnejšie spojenie bude hľadať ľahšie“, vysvetlila vedúca odboru výstavby MsÚ Poprad Kristína Horáková.
 
Pripomienky k zmene cestovných poriadkov môže cestujúca verejnosť podávať na emailové adresy mhdpoprad@sadpp.sk alebo mhd@msupoprad.sk, ako aj na telefónne čísla 052/776 25 55 alebo 052/7167 266. Následne budú vyhodnotené a v prípade opodstatnenosti budú k jednotnému termínu zapracované. Od nového roka 2021 mesto Poprad plánuje doplniť tarifu tak, aby bolo možné zakúpiť si napr. týždenný či mesačný lístok.
(8:45, poprad.sk) 
Diskusia
Pridať komentár