Minerálny prameň v Dlhej Lúke bude opäť v prevádzke

2232x
30. September 2020
Mesto poteší dobrou správou
V minulosti sa podarilo dobudovať aj potrebnú kanalizáciu 
 
Z posledného rozboru vody minerálneho prameňa v Dlhej Lúke, ktorý prednedávnom mesto dalo vyvŕtať nanovo po tom, čo ten starý dlhodobo nespĺňal hygienické normy, vyšli konečne výsledky, ktoré ho umožnia sprevádzkovať na konzumáciu.
 
Mestský podnik Bapos v najbližších 2 týždňoch napojí prameň na altánok a sprístupní ho tak, aby sa občania aj okoloidúci turisti po ceste na Zborovský hrad mohli zdravo osviežiť.
 
Minerálny prameň, ktorý dostal v 60-tych rokoch 20. storočia nadstavbu v podobe altánku presťahovaného z Bardejovských Kúpeľov, museli hygienici zhruba v roku 1998 zatvoriť kvôli zlej kvalite vody spôsobenej močovkou a inými nebezpečnými látkami vypúšťanými v jeho okolí.
 
Až v roku 2004 sa začalo reálne uvažovať s vybudovaním kanalizácie aj napriek tomu, že nie všetci občania sa chceli na ňu napojiť. Kanalizáciu sa podarilo dobudovať Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti v spolupráci s mestom Bardejov pod vedením primátora Borisa Hanuščaka z európskych fondov.
 
Kanalizácia v Dlhej Lúke a Bardejovskej Novej Vsi bola dobudovaná na jar 2008. Prírode potom trval samočistiaci proces následne 12 rokov. Mesto využilo čas čakania na pozitívne výsledky rozborov aktívne. Okrem rekonštrukcie altánku s novým osvetlením upravilo aj jeho okolie a vybudovalo detské ihrisko. Druhý z dvojice altánkov z Bardejovských Kúpeľov, ktorý sa momentálne nachádza v obci Šarišský Štiavnik, bohužiaľ takýto osud nemal a momentálne je v zúboženom stave bez vody.
(10:32, FB - IBardejov) 
Diskusia
Pridať komentár