Obraz Vranovský kostolík a slnečné hodiny budú zdobiť mestský úrad

964x
29. September 2020
Dar od maliarky
Jedinečný objekt v umeleckej podobe 
 
Pri príležitosti 750. výročia mesta Vranov nad Topľou venovala Vranovčanka Janka Cehlárová mestu obraz, ktorý namaľovala ešte v roku 2019. Počas Výtvarného Vranova 2020, ktorý každoročne organizuje Hornozemplínske osvetové stredisko, bol tento obraz vystavený na výstave obrazov. Z rúk maliarky ho vo štvrtok 24. 9. 2020 osobne prevzal primátor mesta Vranov nad Topľou Ján Ragan.
 
„Som veľmi rád a úprimne ma potešilo, že pani Cehlárová sa rozhodla pri príležitosti 750. výročia prvej písomnej zmienky darovať nášmu mestu obraz. Musím však prezradiť, že nám ho tu chcela len nechať a ísť. Myslím si však, že takéto pekné gesto by malo byť ocenené a preto som veľmi rád, že prijala moje pozvanie a prišla nám tento krásny obraz odovzdať takto slávnostne.“ povedal primátor mesta Ján Ragan.
 
„Obraz má názov Vranovský kostolík a slnečné hodiny. Je na ňom znázornený Kostol reformovanej kresťanskej cirkvi, ktorý sa v skutočnosti v meste Vranov nad Topľou nachádza. Chcela som namaľovať nejaký objekt, ktorý je jedinečný a svojou podstatou významný. Slnečné hodiny sú v dnešnej dobe tak trochu raritou, keďže ich už tak veľa na Slovensku nenájdeme. Obraz som nemaľovala cielene pre mesto, no neskôr mi napadlo, že by som mu mohla ho darovať, keďže sa cítim Vranovčankou“, priblížila Janka Cehlárová.
 
Janka Cehlárová sa síce nenarodila vo Vranove nad Topľou, ale žije tu už dlhé roky. Maliarske začiatky siahajú do obdobia detstva a mladosti. Vytvárať nový obraz vlastnými pocitmi a objavovať možnosti tvorenia je pre ňu osobným zážitkom. Maľovanie jej otvára dvere dokorán vo vyjadrovaní emócií, myšlienok a fantázie. Obrazy Janky Cehlárovej sú tvorené v duchu realizmu, impresionizmu a moderny.
 
Pri svojej tvorbe používa jasné, žiarivé akrylové farby a rôzne tvary, z ktorých vytvára abstraktné diela pripomínajúce farebný vesmír. Súčasťou jej tvorby sú aj obrazy s prejavom zemskej prírodnej krásy. Svoje obrazy vystavovala na viacerých ročníkoch Výtvarného Vranova. V roku 2018 mala samostatnú výstavu v Dome kultúry vo Vranove nad Topľou. Zúčastnila sa na Medzinárodného festivalu súčasného umenia v Prahe a Letného ART mixu v Bratislave. Minulý rok boli jej obrazy vyvesené okrem Hornozemplínskeho osvetového strediska aj vo Vihorlatskom múzeu v Humennom.
(8:37, vranov.sk) 
Diskusia
Pridať komentár