Igor Matovič: To, čo sa udeje najbližšie dni, vôbec nemáme v rukách

4312x
28. September 2020
Musíme sa pripraviť na výrazné obmedzenia, hrozí núdzový stav
Aj Radničné námestie v Bardejove ostane po 22.00 hod. prázdne 
 
Počet pozitívnych prípadov na COVID-19 v uplynulých dňoch rapídne stúpol a tento trend bude pravdepodobne pokračovať. Na tento vývoj reaguje Ústredný krízový štáb sprísnením bezpečnostných opatrení.
 
Detailnú podobu obmedzení predostreli po šesťhodinovom rokovaní premiér Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas. Slovensko nebude sprísňovať obmedzenia na hraniciach s Maďarskom a Rakúskom, pretože obe krajiny sú stále považované za „menej rizikové“.
 
Hlavný hygienik to odôvodnil tým, že títo naši susedia majú veľmi podobný vývoj pandémie ako my a podľa neho by uzavretie hraníc zo strany Slovenska nebolo korektným ťahom.
 
Ústredný krízový štáb oznámil, že bude presadzovať nastolenie núdzového stavu, ktorý sa nebude týkať iba zdravotníctva, ale bude mať všeobecnú platnosť. O tomto kroku má v stredu rozhodnúť vláda.
 
Hromadné podujatia sú zrušené
 
Podľa očakávania budú zrušené takmer všetky hromadné podujatia, vrátane kultúrnych, športových, cirkevných, spoločenských či rodinných podujatí.
 
Posledné menované podujatia sú vysoko neodporúčanou aktivitou. Výnimku majú sobáše, krsty, pohreby a zasadnutia verejnej moci. Avšak, všetci zúčastnení musia mať doklad o negatívnom výsledku testov nie staršom ako dvanásť hodín.
 
 
Premiér ani hlavný hygienik nespresnili, aký bude maximálny povolený limit účastníkov. Čo sa týka športových podujatí, nie je jasné, či sa budú môcť zápasy odohrať bez divákov, alebo či budú kolektívne súťaže úplne odstavené.
 
Reštaurácie a ďalšie prevádzky s obmedzeniami
 
Reštaurácie a iné prevádzky verejného stravovania budú môcť byť otvorené iba do 22:00. Otvorené budú môcť byť iba tie zariadenia, v ktorých si môže zákazník sadnúť.
 
Prevádzky, ktoré majú iba miesta na státie, zostanú zatvorené. Zmeny sa týkajú aj obchodov, pretože v nich bude platiť pravidlo desiatich metrov štvorcových na jedného zákazníka. V prípade obchodných domov sa bude toto pravidlo uplatňovať v každom z oddelení.
 
Rúška budú októbra povinné aj v interiéri
 
Žiaci druhého stupňa základných škôl a študenti stredných škôl budú musieť nosiť rúška aj v nasledujúcom období. V prípade žiakov prvého stupňa bude nosenie rúšok odporúčané.
 
 
Rúška sú povinné v interiéri, v prípade športových aktivít v interiéri sú odporúčané. Do hry vstupujú aj v súvislosti s exteriérom. Po novom bude platiť povinné nosenie rúška v prípade, ak sa v exteriéri stretnú ľudia, ktorí nežijú v spoločnej domácnosti a ich odstup bude menej ako dvojmetrový.
 
Chce to čas...
 
Premiér prezradil, že vzhľadom na dosah potenciálne nakazených a inkubačnú dobu sa prípadne výsledky opatrení dostavia s istým časovým odstupom. Podľa neho budú opatrenia trvať až do chvíle, kým definitívne nezlomíme silu nového koronavírusu.
 
„To, čo sa udeje najbližší týždeň, dva, vôbec nemáme v rukách. Týmito opatreniami môžeme ovplyvniť to, čo sa udeje v tretí týždeň, štvrtý a každý ďalší.“
 
Na Slovensku máme zatiaľ 9343 pozitívne testovaných, 4213 vyliečených pacientov, 44 úmrtí. Hospitalizovaných je 197 pacientov, 168 z nich má potvrdený COVID-19. Rekordný denný prírastok sme zaznamenali v piatok 25. septembra, keď pribudlo 552 nových prípadov.
(20:07, red)
Diskusia
Pridať komentár