VIDEO | Bardejovské Kúpele dejiskom amatérskeho filmu

1249x
28. September 2020
CINEAMA 2020
Pozrite si videoreportáž 
 
Kino Žriedlo v Bardejovských Kúpeľoch otvorilo svoje brány po rekonštrukcii opäť. Koncom septembra totiž hostilo milovníkov kinematografie. V postupovej súťaži a prehliadke amatérskej filmovej tvorby CINEAMA 2020 predstavili svoje diela deti, mládež aj dospelí. Vzhľadom k zhoršenej epidemiologickej situácii organizátori skrátili festival o jeden deň, no na jedinečnosti podujatia to vôbec neubralo.
 
„Tento ročník sme vyhrali konkurz, CINEAMA sa preto uskutočňuje v Kine Žriedlo v Bardejovských Kúpeľoch. Usporadúvame ju v spolupráci s mestom Bardejov, s Národným osvetovým centrom a s Kinom Žriedlo,“ objasnila odborná pracovníčka HOS v Bardejove Lenka Semanková.
 
Súťažilo sa v niekoľkých kategóriách, ako sú animovaný, hraný, dokumentárny film, reportáž či videoklip. Usporiadatelia si pripravili bohatý sprievodný program, predstavila sa aj bardejovská hudobná skupina dip band. Na všetky snímky dohliadali renomovaní odborníci z oblasti filmu.
 
„Našou úlohou je dbať na to, aby umelci dostali čo najlepšiu spätnú väzbu, aby sa vedeli ďalej rozvíjať a zlepšovať sa každým rokom, uviedla Tatiana Šišková – vedúca oddelenia neprofesionálneho umenia NOC.
 
Protiepidemiologické opatrenia 
 
Usporiadatelia dbali na prísne dodržiavanie protiepidemiologických opatrení, a preto boli jeho aktivity rozdelené do viacerých budov. Samozrejmosťou boli rúška, dezinfekcia, pravidelné vypratávanie kinosály, meranie teploty či registrácia pri vstupe.
 
„Všetky cateringy a občerstvenia sme boli nútení zrušiť kvôli situácii a nahradili sme to klasickou večerou v jednotlivých reštauračných zariadeniach, aby boli rovnako dodržané rozostupy medzi súťažiacimi alebo návštevníkmi celého podujatia,“ podotkol riaditeľ HOS v Bardejove Juraj Bochňa.
 
Prekvapili staršie ročníky 
 
Veľmi silnou bola detská veková kategória, no prekvapila aj tvorba starších ročníkov.
 
„Potešilo ma, že tento rok sme mali veľa experimentálnych príspevkov od autorov od 16 do 21 rokov, teda väčšinou stredoškolských študentov. V dospeláckej kategórii sú už tradične najsilnejšie dokumentárne filmy a reportáže,“ uviedol Pavel Smejkal – odborný pracovník pre film NOC.
(18:37, red) 
Diskusia
Pridať komentár