Tip na výlet: Tajomný Ružín pripomína jeden z najúspešnejších seriálov súčasnosti

871x
26. September 2020
Sivec ponúka výhľad pripomínajúci tajomné prostredie amerického trháku od Netflixu
Vodná nádrž Ružín 
 
Na Slovensku sa nachádza množstvo nádherných výhľadov na okolitú prírodu a v tomto smere ponúka východ našej krajiny nesmierne veľa príležitostí. V niektorých chvíľach sa človeku nechce veriť, že je vôbec možné vidieť niečo také na vlastné oči.
 
Asi hodinku autom severozápadne od Košíc a juhozápadne od Prešova sa nachádza sústava vodných diel verejnosti známa predovšetkým ako priehradná nádrž Ružín. Tento objekt pretína rieku Hornád a tvorí zdroj úžitkovej vody pre priemysel a tepelnú energetiku. Vďaka okolitým Bujanovským vrchom patrí medzi najkrajšie vodné nádrže na Slovensku. Po prehradení rieky a zatopení už iba niekdajšej obce Ružín dosahuje dielo dĺžku štrnástich kilometrov. Hĺbka dosahuje na niektorých miestach úctyhodných 60 metrov a rozprestiera sa na 390 hektároch.
 
Jedinečný výhľad na Ružín ponúka bralnatý vrch Sivec, na ktorý je možné vystúpiť z viacerých strán. Jednou z možností je modrá turistická značka z obce Košická Belá, kratšiu verziu tvorí zelená značka z Košických Hámrov, ktorá vás privedie na križovatku so žltou značkou. Odtiaľ trvá výstup nádherným lesom asi polhodinku. Táto túra nie je náročná a zvládnu ju aj menej zdatní milovníci prírody.
 
Neuveriteľná scenéria 
 
Odmenou za zopár kvapiek námahy je priam až neuveriteľná scenéria a pohľad na dole sa rozprestierajúci Ružín. Ten vďaka okolitým vrchom i netradičnému sfarbeniu pripomína úspešný seriál od Netflixu s názvom Ozark, ktorý bol natočený v americkom štáte Missouri, kde sa nachádza omnoho väčšia spleť vodných tokov a ramien. Výstup na Sivec trvá asi hodinku a pol, cesta späť je, pochopiteľne, kratšia.
 
Zaujímavou odbočkou smerom nahor alebo smerom nadol je okruh značený červenou turistickou značkou, ktorý vás privedie k ďalšiemu krásnemu výhľadu na Ružín. Táto cesta je menej frekventovaná, ale pozornému oku vášnivého turistu by nemala uniknúť.
 
Vyhľadávaná rekreačná oblasť 
 
Nádrž je veľmi vyhľadávanou rekreačnou oblasťou, pričom niektoré jej zákutia pôsobia tajomne až strašidelne, keďže mnohé z nich sú takmer nepoškvrnené zásahom ľudskej ruky. Silným zážitkom pre mnohých môže byť plavba v člne, odkiaľ je dobré vidieť hlboko do okolitých hustých lesov. Na Ružíne sa nachádzajú aj dve plochy plne obkolesené vodou – Ostrov lásky a Malý ostrov. Voda je na kúpanie chladná, preto si na svoje prídu najmä rybári a viac otužilí plavci.
 
Za návštevu stojí aj okolie Ružínskeho viaduktu, ktorý je tvorený železničným mostom spájajúci dva brehy hlavného severného železničného spojenia medzi Košicami a Žilinou. Viadukt sa nachádza v bezprostrednej blízkosti obce Margecany a bol postavený v 50. rokoch minulého storočia. Je dlhý 280 metrov a s výškou 40 metrov nad hladinou je najvyšší železničným mostom na Slovensku.
 
Ružín ponúka množstvo miest a príležitostí na jeho spoznávanie, ktoré skutočne svedomitému turistovi zaberú nemalý počet dní. Práve preto sa do tejto lokality (nielen) nadšenci turistiky tak radi vracajú.
(18:30, red)
Diskusia
Pridať komentár