V Poprade sa uskutočnil pochod na podporu zamestnancov nemocnice

483x
23. September 2020
Riaditeľ požiadal o uvoľnenie z funkcie
Prihovoril aj prezident Slovenskej lekárskej komory 
 
V utorok 22. septembra sa v Poprade konal pochod na podporu zamestnancov Nemocnice Poprad, a.s., ktorý sa začal popoludní na Zdravotníckej ulici.
 
Dav sa pomaly presunul cez celé Námestie sv. Egídia do medzikostolia, kde sa verejnosti okrem organizátorov pochodu a zamestnancov prihovoril aj prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár i primátor Mesta Poprad Anton Danko. Podporu zamestnancom prišiel osobne vyjadriť aj primátor Mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš.
 
Pochodu sa zúčastnilo zhruba tisíc ľudí, ktorí zamestnancov podporovali skandovaním a tlieskaním. Organizátori pochodu poďakovali zamestnancom za odhodlanie v čase krízy, primátorovi mesta Poprad za vypočutie požiadaviek a pomoc ako i občanom mesta a regiónu za podporu.
 
Spísali petíciu
 
Riaditeľ popradskej nemocnice Anton Hanušín včera požiadal o uvoľnenie z funkcie. Nemocnicu viedol tri mesiace a pristúpil k viacerým zmenám. Niektorí lekári, sestričky a technický personál boli presvedčení, že tieto zmeny viedli k znefunkčneniu dovtedy dobre fungujúcej nemocnice. Na vzniknutú situáciu zareagovali štyria primári svojím odchodom. Nespokojní zamestnanci spísali petíciu, v ktorej žiadali odchod riaditeľa nemocnice a členky predstavenstva. Zamestnanci sa 16.septembra 2020 stretli aj s primátorom Antonom Dankom, ktorého informovali o stave nemocnice.
 
„Zvažovali sme, či tento pochod dnes uskutočníme. Nikdy nebol protestom, vždy bol podporou pre zamestnancov. Aj keď sa situácia od včera zmenila, rozhodli sme sa pochod uskutočniť ako poďakovanie všetkým, ktorí sa s nami do toho pustili. Veľké ďakujeme. Týmto spôsobom chceme podporiť aj ostatné zdravotnícke zariadenia Slovenska, ktoré bojujú s podobnou situáciou. Buďme spolu“, odznelo z úst organizátorov. Pochod podporilo aj Lekárske odborové združenie ako i Slovenská lekárska komora.
 
Takmer 800 podpisov
 
„Z tejto situácie bolo len jediné východisko. Bol to proces, ktorý sa začal zberom podpisov na petíciu za výmenu riaditeľa a za vrátenie popradskej nemocnice na miesto, ktoré jej patrí. Podarilo sa vyzbierať skoro 800 podpisov. Ak podpíše túto petíciu viac ako dve tretiny zamestnancov, tak to nie sú jednotlivci, to je drvivá väčšina. Táto petícia je záväzok pre ministra zdravotníctva a kompetentných, že ani v iných nemocniciach si nemôžu a ani nebudú môcť robiť to, čo chcú“, povedal prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár, ktorý ďalej vo svojom prejave vyzdvihol vytrvalosť zamestnancov a poďakoval kompletne celému zdravotníckemu personálu a zamestnancom popradskej nemocnice, primátorovi Antonovi Dankovi a všetkým zúčastneným.
 
„Priznám sa, že na dnešnom pochode som nechcel vystúpiť, lebo sa táto situácia začala využívať na politický boj. Chcem sa len veľmi pekne poďakovať primátorovi Mesta Vysoké Tatry Jánovi Mokošovi, pretože Poprad a Tatry sú jedno veľké zoskupenie, všetkým Popradčanom a obyvateľom celého regiónu za veľkú podporu. Osobne by som sa nikdy nezapojil do žiadneho protestu, ale ide o nemocnicu a tá predsa slúži nám všetkým“, dodal primátor. Slovenská lekárska komora podala k dnešnému dňu výzvu, aby generálny riaditeľ nemocnice abdikoval kompletne zo všetkých svojich funkcií, ktoré zastáva.
(8:31, poprad.sk) 
Diskusia
Pridať komentár