Hádzanárske haly Tatrana Prešov menia palubovky

537x
22. September 2020
Mládežníci s nadštandardnými podmienkami
Dve haly vymenia palubovky 
 
Obe hádzanárske haly Tatrana Prešov prechádzajú v tomto týždni zmenou. Tatran handball aréna (THA) a aj hala na Nábrežnej ulici totiž dostávajú novú hádzanársku palubovku. Kým v THA osadia úplne nový Gerflor, do haly na Nábrežnej ulici, využívanej mládežníckymi tímami, putuje pôvodná plocha z mestskej haly.
 
Dôvodom na výmenu palubovky je požiadavka z Európskej hádzanárskej federácie (EHF). „V posledných troch sezónach sme na palubovku dostávali výnimku na domáce zápasy Ligy majstrov. Tá spočívala v tom, že EHF namietala jej estetický, vizuálny vzhľad, keďže na nej bolo vidieť poškodenie spojené s nálepkami umiestnenými na palubovke, ktoré počas televíznych prenosov vytvárali okolo nich tzv. duchov.
 
Aj keď sa to môže zdať ako nepodstatná vec, vzhľadom na celkové marketingové nastavenie EHF a jej partnerov, od novej sezóny sa vyžaduje perfektný stav palubovky, preto sme tentoraz výnimku nedostali a museli sme zakúpiť celú novú palubovku,“ vysvetlil generálny manažér Tatrana Prešov Miroslav Benický.
 
„Ide teda hlavne o kozmetickú vadu, na ktorú je ale EHF veľmi citlivá. To nás bude stáť okolo 30-tisíc eur, čo v danej situácii nie je vôbec ideálne. Vieme, že množstvo klubov bojuje s existenčnými problémami. My vzhľadom na naše ambície a to, že chceme byť súčasťou európskych súťaží, sme museli ísť do tejto investície, hoci to nie je lacná záležitosť. A to najmä vzhľadom na to, ak sa pozrieme, že účinkovanie v pohárovej Európe sa neodráža v ekonomických výhodách a finančných benefitoch. Naopak je to veľmi nákladná záležitosť. Od cestovania, ubytovania či organizácie zápasov.
 
V neposlednom rade k tomu prispievajú aj tieto investície. Ale je tu aj tá športová stránka, kde chceme divákom priniesť kvalitnú európsku hádzanú,“ dodal Benický. Zároveň ale podotkol, že EHF v spolupráci s francúzskym dodávateľov Gerflor pripravila v aktuálnej situácii v súvislosti s pandémiou koronavírusu zvýhodnenú ponuku, ktorú využilo aj viacero ďalších európskych klubov.
 
Nová palubovka sa v ničom nelíši 
 
Nová palubovka sa od tej predchádzajúcej prakticky v ničom nelíši. Ide o rovnaký model, v rovnakej modrej farbe. No je bez uvedených poškodení. Tie podľa Benického vznikli prelepovaním reklamných nálepiek, o ktorých rozložení rozhodovali delegáti EHF od zápasu na zápas a nie vždy boli umiestnené na rovnaké miesto. Pri viacerých zápasoch v rade potom navyše ostávali reklamné nálepky na palubovke dlhšie a sila lepidla po strhnutí poškodila jej povrch.
 
„Jediný spôsob ako tomu na novej palubovke predchádzať je strhávať nálepky okamžite po skončení zápasu, keďže agresivita lepidla a jeho pôsobenie môže citlivý povrch palubovky poškodiť. Zároveň sme apelovali na EHF, že je potrebné lepiť nálepky na rovnaké miesto, ktoré máme zamerané a označené. Veríme, že aj pri tejto nemalej investícii bude EHF inštruovať delegátov, aby sa na to dbalo a aby sa minimalizovalo riziko poškodenia takouto nepotrebnou manipuláciou,“ zdôraznil generálny manažér klubu.
 
Z nemalej investície do novej palubovky však môžu popri hráčoch a divákoch mať radosť aj mladé hádzanárske talenty Tatrana. Tie totiž vďaka tomu dostanú do svojej haly na Nábrežnej ulici súčasný, stále špičkový povrch z Tatran handball arény, ktorý nahradí aktuálnu drevenú parketovú palubovku. „Naša mládež na Nábrežnej ulici tak bude mať absolútne nadštandardné podmienky na trénovanie. Mládežníci budú mať možnosť od mladého hádzanárskeho veku trénovať na palubovke európskych parametrov. To je obrovský bonus pre naše deti,“ dodal Benický.
 
Práce už prebiehajú 
 
Nová palubovka dorazila do Prešova koncom minulého týždňa. Samotné práce v oboch halách prebiehajú v týchto dňoch. „V pondelok sme urobili prvý krok, a to zrolovanie starej palubovky v Tatran handball aréne. Nasleduje sanácia, umytie a vyčistenie parketového povrchu, na ktorom bude nová palubovka položená. Koncom týždňa prídu technici Gerfloru, s ktorými bude prebiehať montáž novej palubovky. Prvý deň je plánované rozrolovanie novej palubovky, ktorá si musí za približne 24 hodín „sadnúť“ a následne príde k jej podlepeniu, aby na parketách držala,“ vysvetlil Benický s tým, že palubovku na Nábrežnej ulici položia na budúci týždeň.
 
Nová plocha v Tatran handball aréne zažije medzitým premiéru v sobotu 26. septembra, keď ju „pokrstia“ hneď tri východniarske derby zápasy. Najprv od 13. hodiny mladší a po nich od 14.45 starší dorastenci nastúpia na súboje 1. dorasteneckej ligy proti HK Košice. Následne od 18. hodiny program vyvrcholí zápasom 4. kola Slovnaft handball extraligy, v ktorom A-tím Tatrana Prešov privíta tím Košice Crows.
(15:08, IK, tatranpresov.sk) 
Diskusia
Pridať komentár