Koronavírus: Rekordný denný nárast nakazených sa prejavil aj na východe

1100x
18. September 2020
Najviac nakazených na západe krajiny
Vo štvrtok na Slovensku pribudlo rekordných 235 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to o deväť prípadov viac ako pri doterajšom maxime zo 4. septembra. Rekordný počet je výsledkom 5542 vykonaných testov.
 
Najviac nakazených pribudlo opäť na západnom Slovensku. Konkrétne v Bratislave, kde evidujú až 48 nových prípadov. Nasledujú okresy Skalica a Námestovo s 12 novými prípadmi. Z pohľadu východného Slovenska „svieti“ okres Snina, ktorý má štvrtý najvyšší denný prírastok v celej krajine – 11.
 
Prešovský kraj eviduje 25 prípadov nákazy. Najhoršia situácia je v spomínanom sninskom okrese. Nasleduje staroľubovniansky okres s piatimi a okresy Poprad, Spišská Nová Ves a Humenné s tromi novými pozitívnymi výsledkami. Sedem okresov nezaznamenalo nárast počtu prípadov – Kežmarok, Levoča, Sabinov, Bardejov, Stropkov, Medzilaborce, Vranov nad Topľou.
 
V Košickom kraji pribudlo 22 nových pozitívne testovaných pacientov. Najviac prípadov – deväť – eviduje okres Košice. Na druhom mieste je okres Trebišov so šiestimi nakazenými, tretí je michalovský okres so štyrmi prípadmi. Nulový prírastok registrujú okresy Gelnica, Košice – okolie a Sobrance.
 
Prešovskému a Košickému kraju svietia dve červené
 
Semafor okresov podľa prírastkov zaznamenal ďalšie zmeny. Horšia situácia je v Prešovskom kraji, kde okrem „červeného“ okresu Snina svietia aj „oranžové“ okresy Stará Ľubovňa, Sabinov, Prešov a Vranov nad Topľou. Košický kraj hlási „zelenú“, jedinou výnimkou je michalovský okres, kde stále platí červená úroveň obmedzení.
 
Pozitívnou správou je uzdravenie 102 pacientov. V nemocniciach pribudlo sedem hospitalizácií a celkový počet ľudí s podozrením na COVID-19 stúpol na číslo 128. Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným COVID-19 je momentálne na úrovni 106. Z toho sa na JIS nachádza 10 pacientov a pľúcna ventilácia pomáha v 12 prípadoch.
 
Susedia hlásia rekordné čísla
 
Situácia sa zhoršuje aj v okolitých krajinách. Česko dnes takisto potvrdilo rekordný nárast pozitívnych prípadov – 3130. Predošlý rekord zo stredy bol prekonaný o takmer tisíc prípadov. Vysoké čísla hlási aj Ukrajina, kde pribudlo 3228 nových nakazených. Včerajší rekord znamenal asi o 300 prípadov viac. Okrem Česka hlásia rekord aj v Maďarsku. U našich južných susedov je to 941 infikovaných, čo je o 25 prípadov viac ako tamojší rekord zo soboty.
 
Slovensko pripravuje prísnejšie opatrenia aj vzhľadom na čísla z okolitých krajín. Niektoré európske krajiny zvažujú opätovné zavedenie takzvaného lockdownu. Slovenskí i svetoví lídri zatiaľ odmietajú plošné opatrenia, pretože tie podľa mnohých analytikov devastujú ekonomiku a životaschopnosť krajiny. Podľa niektorých epidemiológov môžeme očakávať vrchol druhej vlny v priebehu októbra a novembra.
(12:49, red, foto: pixabay.com)
Diskusia
Pridať komentár