Biela pastelka pomáha slabozrakým a nevidiacim už dlhé roky

973x
17. September 2020
19. ročník jednej z najväčších zbierok na Slovensku
Organizátori tento rok posilnili online kampaň
 
18. septembra 2020 budete môcť stretnúť v uliciach miest a obcí Slovenska dobrovoľnícke tímy verejnej zbierky Biela pastelka. Tohto roku je to už jej 19. ročník. Patrí k najväčším a najdôveryhodnejším zbierkam. Iba vďaka darcom môže písať krajšie príbehy v živote nevidiacich a slabozrakých.
 
Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) už tridsať rokov obhajuje práva a záujmy ľudí so zrakovým postihnutím. Je tiež organizátorom verejnej zbierky Biela pastelka, ktorá takmer dve desaťročia pomáha nevidiacim a slabozrakým. Aj vďaka nej môžu pracovníci krajských stredísk ÚNSS vykonávať sociálne poradenstvo i sociálnu rehabilitáciu a vracať svojich klientov do života.
 
Biela pastelka v tieni pandémie
 
Verejná zbierka Biela pastelka vznikla na základne know-how českého modelu Bílá pastelka. Uplynulých 18 ročníkov i fakt, že ju organizácie tretieho sektora zaradili medzi desať najdôveryhodnejších zbierok ukázalo, že ide o kvalitnú zbierku, ktorá plní svoje poslanie. Hlavným zbierkovým dňom 19. ročníka je 18. september 2020. Ten tohtoročný výrazne ovplyvňuje, dokonca priamo ohrozuje, druhá vlna pandémie koronavírusu.
 
„Napriek tomu, že súčasná situácia sa mení každým dňom, pribúdajú okresy v červenej zóne, tam, kde to je čo len trochu možné, budeme v uliciach a veríme, že naši darcovia nás podporia. Pravdaže, členovia zbierkových tímov sú poučení, aby dodržiavali všetky hygienické opatrenia,“ hovorí Eliška Fričovská, PR manažérka ÚNSS.
 
Práve preto, že organizátori počítali aj s prípadnou druhou vlnou, rozhodli sa posilniť online a mobilnú kampaň. „Naše vizuály promujú nielen zbierkový deň, ale od začiatku kampane aj možnosť prispieť prostredníctvom všetkých štyroch mobilných sietí na číslo 820. Rovnako je možné na zbierku prispieť aj online na číslo účtu SK23 1111 0000 0014 3025 8006 alebo prostredníctvom darovacích brán, ktoré sú k dispozícii na www.bielapastelka.sk.
 
Snažíme sa tiež posilňovať množstvo stacionárnych pokladničiek a hľadáme partnerské firmy, ktoré nám pomôžu zbierkovať. Aktuálne môžete nájsť naše pokladničky v sieťach predajní CCC či kaderníctvach KLIER po celom Slovensku.“
 
Výnos verejnej zbierky Biela pastelka pomáha nevidiacim a slabozrakým:
  • pri nácviku samostatnej chôdze bielou palicou
  • pri výučbe čítania a písania Braillovho písma
  • kurzami práce s kompenzačnými, optickými a technicky náročnými pomôckami
  • pri nácviku sebaobslužných činností – varenie, pranie, žehlenie, upratovanie
  • špecializovaným sociálnym poradenstvom
Život nevidiacim a slabozrakým uľahčujú aj pomôcky
 
V súčasnej dobe nevidiacim či slabozrakým dokážu výrazne uľahčiť život mnohé pomôcky. Hovoriace váhy, hodinky i teplomery, indikátory hladiny, ale aj špeciálne lupy. „Našim klientom všetky pomôcky prezentujeme a zaškoľujeme ich, aby s nimi vedeli bez problémov fungovať. Ani varenie nie je pre nevidiacich problémom, suroviny im predsa naváži hovoriaca váha. My im zasa pomôžeme s tým, aby sa naučili ovládať techniku prípravy jedla, ktorá je trošku odlišná od vidiacich ľudí. Spoločne zvládneme i žehlenie či upratovanie,“ dopĺňa vedúca KS v Trnave.
 
Biela pastelka v Prešovskom kraji
 
Všimnite si nás v uliciach miest a obcí Prešovského kraja a získajte symbolickú pastelku, ktorá dokáže niekomu zmeniť život. Nie je anonymný, má svoju tvár, osud, aj sny... Osud mu možno nepríjemne zamiešal životnými kartami, ale vďaka vám v ňom opäť nájde radosť.
(11:36, TS, E. Fričovská)
Diskusia
Pridať komentár