Tip na výlet: V Rejdovej nájdete múzeum, náučný chodník či skútre, Vlachovo poteší srdce technika

2702x
13. September 2020
V Rejdovej nájdete múzeum, náučný chodník či skútre, Vlachovo poteší srdce technika
Múzeum tradičnej kultúry v obci Rejdová 
 
V dnešnej epizóde série Tip na výlet sa zameriame na Gemer, kde sa nachádza síce nie veľká, ale o to zaujímavejšia obec Rejdová. Vďaka nádhernej okolitej prírode si na svoje prídu nielen turisti, ale aj pátravé oči hubárov zo širokého okolia.
 
Priamo uprostred obce sa nachádza Múzeum tradičnej kultúry, ktoré vzniklo v roku 2012. Jeho sídlo je situované v typickej drevenici, ktorá je ľahko rozpoznateľná vďaka svojej modrej farbe. Pred štyrmi rokmi došlo v priestoroch múzea k požiaru, ktorý ho výrazne poškodil. Postupne sa však miestnym nadšencom podarilo drevenicu zrekonštruovať. V dvoch miestnostiach je vystavená etnografická expozícia. V prvej nájdete tradičné prvky ako murovaná pec, pôvodný nábytok či miestne kroje. V druhej, ktorá predstavuje dielňu, sa nachádzajú nástroje, ktorými naši predkovia spracúvali dostupné materiály a menili ich na užitočné a veľmi potrebné veci s denno-denným využitím.
 
Návšteva tamojšieho múzea je ideálnou možnosťou, ako spojiť históriu s prírodou, keďže práve v Rejdovej a jej okolí sa nachádza náučný chodník. Jeho finalizácia a otvorenie prebehli koncom roka 2010. Na tri a pol kilometrovom úseku sa nachádza sedem informačných tabúľ. Túto turistickú atrakciu zvládnete asi za jeden a pol hodiny. Chodník i celá obec sú vďaka svojej polohe ideálnym štartovým miestom pre vstup do Slovenského raja.
 
Rejdová poteší aj fanúšikov zimných športov, ktoré budú v nasledujúcich mesiacoch čoraz aktuálnejšie. Tamojšie lyžiarske stredisko ponúka okrem zážitkov na lyžiach či saniach aj bohatý výber jazdy na snežných skútroch pre rôzne vekové kategórie.
 
Prírodná mraznička verzus vysoká pec
 
Gemer sa vyznačuje bohatým prírodným bohatstvom, preto majú návštevníci Rejdovej množstvo alternatív, kam sa vybrať po absolvovaní všetkých troch aktivít.
 
Obec Vlachovo 
 
Asi dvanásť kilometrov juhovýchodne sa nachádza obec Vlachovo, ktorá ponúka ďalšie dve atrakcie. Pravda, jednu z nich je možné obdivovať iba čiastočne. Ide o vzácnu technickú pamiatku – vysokú pec Karol, ktorá je známa aj pod názvom Karlova Huta. Jej vznik sa datuje do 19. storočia, odkedy sa v tamojšej zlievarni vyrábali zariadenia pre oblasť liehovarníctva. Okrem nepochybne zaujímavej technologickej stránky púta pozornosť aj samotná architektúra. Karlova Huta je momentálne uzavretá a čaká ju rekonštrukcia.
 
Nemenej zaujímavá môže byť návšteva neďalekých ľadových jám, ktoré kedysi slúžili ako chladiarenské priestory predovšetkým na uskladnenie mäsa. Priamo v obci sa nachádza kaštieľ Andrássyovcov, ktorý takisto stojí za návštevu. Spomínaná prírodná chladnička je od kaštieľa vzdialená asi iba desať minút pešo. Mohlo by sa zdať, že na samotných ľadových jamách nie je nič zvláštne, opak je však pravdou. Svojou architektúrou pripomínajú pyramídu a sú včlenené do svahu. Ich jedinečné vyznenie umocňuje potôčik a neďaleký rybník.
 
Len pätnásť kilometrov juhovýchodne sa nachádza bájny Betliar, ktorý ponúka nádherný kaštieľ s ešte krajším okolitým parkom. Podrobnejšie sa mu budeme venovať v niektorej z ďalších častí série Tip na výlet.
(19:06, red, foto: vlachovo.eu, rejdova.sk)
Diskusia
Pridať komentár