Východ si v boji s pandémiou drží druhé miesto, najviac nových prípadov v Michalovciach

2562x
13. September 2020
Najhoršie je na tom západ Slovenska 
 
Prvé dva septembrové týždne priniesli výrazný nárast pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19. V tomto článku sa bližšie pozrieme na to, ako sa za posledný týždeň zmenila situácia predovšetkým na východe Slovenska.
 
Najmenej potvrdených prípadov má stále stredné Slovensko (963), východ si drží druhé miesto (1316) a jednoznačne najviac postihnutou lokalitou je západ našej krajiny, kde počet infikovaných presiahol tritisíc ľudí (3253).
 
Od nášho posledného článku z 5. septembra, v ktorom sme sa prvýkrát bližšie pozreli na vývoj v našom regióne, eviduje najviac nových prípadov západné Slovensko (626), nasleduje východ s výrazne menším prírastkom (198) a najlepšie je na tom stredné Slovensko (182).
 
Košický kraj už na druhom mieste, Bratislava a Nitra s najväčším nárastom
 
Stále platí, že najviac potvrdených prípadov má Bratislavský kraj (1590), kde za uplynulé dni pribudlo aj najviac nových pozitívnych výsledkov na COVID-19 (306). Na druhom mieste je Košický kraj (710), ktorý oproti minulému týždňu predbehol aktuálne tretí Trenčiansky kraj (705). Po Bratislavskom kraji hlási najviac nových prípadov Nitriansky (139) a tretí najväčší nárast registrujú v Žilinskom kraji (127).
 
 „Súboj“ o východ zvláda lepšie Prešovský kraj, okres Stará Ľubovňa má „červenú“
 
Prešovský kraj registruje od minulého týždňa tretí najmenší nárast nových prípadov. Najvyššie čísla hlási stále Prešov, kde zaznamenali aj najvyšší nárast v rámci kraja. Na druhé miesto sa dostal okres Vranov nad Topľou, kde pribudlo šesť nových prípadov. Tretí je okres Poprad.
 
Druhý najvyšší nárast hlási okres Stará Ľubovňa, pre ktorý na pomyselnom epidemiologickom semafore svieti červená. Ide o jediný okres v rámci kraja s najvyšším stupňom opatrení. Žltú, strednú úroveň hlásia okresy Prešov, Sabinov a Vranov nad Topľou. Naopak, jediným okresom s nulovým prírastkom je okres Bardejov.
 
Košický kraj takmer celý „zelený“, najhoršiu situáciu hlásia Michalovce
 
Košický kraj zaznamenal štvrtý najvyšší nárast spomedzi všetkých krajov. Najhoršia situácia je aj naďalej v okrese Michalovce, kde pribudlo najviac pozitívne testovaných v rámci celého východného Slovenska. Pre tento okres platí aj naďalej červená fáza a najvyššia miera opatrení. Na ďalších dvoch miestach sú košický a spišskonovoveský okres. Stavom bez pozitívneho prípadu počas uplynulého týždňa sa môže pýšiť okres Rožňava.
 
Počet testov sa výrazne zvýšil
 
Nárast čísel je okrem iného výsledkom omnoho vyššieho počtu testov, ktoré boli za posledné dni vyhodnotené. Len v piatok ich spravili viac ako 1600 a aj v predošlých dňoch to boli čísla atakujúce alebo presahujúce počet 5000. V sobotu bolo vykonaných viac ako 3000 testov. Kĺzavý medián sa momentálna nachádza na hodnote 161.
 
V nemocniciach je hospitalizovaných 130 pacientov. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 12 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 10 pacientov. Počet aktívnych prípadov je momentálne 2370.
 
Opatrenia budú prísnejšie, žiaci s rúškami
 
Aktuálne čísla nasvedčujú tomu, že opatrenia budú omnoho prísnejšie. Žiaci druhého stupňa základných a žiaci stredných škôl mali nosiť rúška v triedach pôvodne iba prvé dva školské týždne. Táto povinnosť sa však zrejme predĺži až do konca mesiaca. Toto nariadenie sa priamo netýka žiakov prvého stupňa, pre ktorých je nosenie rúšok „len“ odporúčané.
 
Od 1. októbra budú platiť prísnejšie opatrenia. Na svadbách sa na území celej krajiny bude môcť zúčastniť maximálne 30 osôb. Sprísňujú sa aj opatrenia pre iné hromadné podujatia. V „zelených“ okresoch bude môcť exteriérové podujatie navštíviť maximálne 200 osôb, v interiéri to bude presná polovica. Pre „oranžové“ a „červené“ okresy to bude 100 ľudí v exteriéri a 50 v interiéri.
(15:50, red)
Diskusia
Pridať komentár