VIDEO | Z Dukly do Svidníka. Vydaril sa ďalší ročník Dukelského behu mieru

2118x
08. September 2020
Ďalší úspešný ročník Dukelského behu mieru
Pozrite si videoreportáž 
 
61. ročník Dukelského behu mieru vo Svidníku dopadol na výbornú. Na štart hlavného behu Dukla - Svidník sa počas prvého septembrového víkendu postavilo vyše sto pretekárov zo Slovenska i zahraničia. Priebeh podujatia bol bezproblémový, organizátori dobre zvládli aj dodržanie nariadených opatrení.
 
„Tento rok je naozaj zvláštny, lebo sme museli do poslednej chvíle čakať na vyjadrenia a rôzne odporúčania, takže bolo to o to ťažšie. Robíme to s nadšením, túto akciu máme v meste všetci radi, takže sme prekonali aj tohtoročné prekážky,“ objasnila primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.
 
Bohatý sprievodný program 
 
Okrem hlavného behu sa uskutočnili aj sprievodné behy – veľký a malý beh zdravia, detský beh a na štart sa taktiež postavili korčuliari. Veľkého behu zdravia sa zúčastnil aj jeden zo štátnych funkcionárov.
 
„Behalo sa mi veľmi dobre, možno práve kvôli domácemu prostrediu, keďže pochádzam z východu. Počasie bolo tiež výborné – ideálne pre bežcov, takže veľmi dobre,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Jaroslav Kmeť.
 
Z Atén do Svidníka 
 
Tohtoročný Dukelský beh mieru takisto zabehol slovenský olympionik Marcel Matanin, ktorý sa v roku 2004 predstavil v Aténach.
 
„Bolo to veľmi dobre prichystané, aj ten štart na tom mieste Dukla je naozaj fascinujúci, čiže bolo to naozaj veľmi pekné, aj celková organizácia tu bola veľmi dobrá,“ priblížil Matanin.
 
Medzi účastníkmi sa objavil aj kňaz Peter Gombita, ktorý je známy tým, že pravidelne participuje na maratónoch pre chudobných. Do Svidníka prišiel aj so svojimi zverencami.
 
„Máme tu jedného 72-ročného, bývalý gambler, ktorý je u nás v oáze. Prvý polmaratón odbehol, keď mal 69 rokov, dnes beží druhý alebo tretí maratón. Dnes ma predbehol, bol o päť minút lepší, takže držím palce,“ poznamenal Gombita.
 
„Tieto behy mám rád a behám aj maratóny. Bol som vo Francúzsku s pánom Gombitom. Cítim sa tu veľmi dobre,“ uviedol účastník behu Štefan Zuberník.
 
POZRITE SI BOHATÚ FOTOGALÉRIU:
 
Takzvaný „Dukelák“ patrí medzi najstaršie behy na Slovensku. Jeho výnimočnosť nespočíva len v tradícii, ale aj v poctivej organizácii, čo potvrdili aj samotní účastníci podujatia.
 
„Veľmi sa teším, že sa mi podarilo vyhrať. Som spokojný s výkonom, aj s výsledkom tímu, keďže môj kolega skončil hneď za mnou na druhom mieste,“ tešil sa Emil Drabik, celkový víťaz 61. ročníka.
 
Organizácia je vynikajúca, preteky boli zorganizované na vysokej úrovni.
 
„Organizácia je vynikajúca, hlavne tie občerstvovačky počas behu – bolo to všetko na úrovni, takže fajn,“ uzavrela Ivana Loziňáková Saganová – majsterka okresu.
 
„Čas bol vynikajúci, lepší ani nemohol byť, počasie, občerstvovačky dobré a dobrí ľudia, tak sa beží s radosťou,“ poznamenal Gombita, ktorý sa aktuálne pripravuje na Košický maratón.
(15:22, red, foto: facebook/Dukelská beh mieru)
Diskusia
Pridať komentár