Kam kráča ženský mládežnícky futbal?

1409x
04. September 2020
 Čoho všetkého je schopný a ochotný realizačný tím žiačok urobiť pre víťazstvo svojho družstva?
 
V druhom kole prvej futbalovej ligy dorasteniek a žiačok vycestovali hráčky Partizána Bardejov do Ružomberka. V Lúčkach nastúpili proti sebe najprv dorastenky, po nich žiačky.
 
Dorastenky sa predstavili na ihrisku v Lúčkach proti domácemu ambiciózneho celku Ružomberka v skromnej zostave. Prvý polčas sa partizánky ujali hneď do vedenia. Následne domáci celok vyrovnal z priameho kopu a niekoľko minút neskôr zvýšili skóre. Partizánky mali obrovskú šancu vyrovnať z pokutového kopu, ktorý žiaľ nepremenili, čo sa podpísalo aj na psychike.
 
Po zmene strán pridal Ružomberok tri góly a aj keď išli Bardejovčanky na maximum, skorigovať výsledok sa im už nepodarilo.
 
MFK Ružomberok – Partizán Bardejov 5:1 (2:1)
Gól Bardejova: Jacenková
Bardejovčanky nastúpili v tejto zostave: Drutarovská - Petrová, Vojsová, Dupkalová, Cuperová, Hlavinková, Jacenková, Kapcová, Iľková, Bereščáková, Kozáková, Mattová
 
Po dorastenkách na ihrisko vybehli žiačky. Za zmienku stojí fakt, ako k zápasu pristúpili Ružomberčanky. Partizán Bardejov na to reagoval na sociálnej sieti.
 
„Kam kráča ženský mládežnícky futbal? Čoho všetkého je schopný a ochotný realizačný tím žiačok urobiť pre víťazstvo svojho družstva? Skúsenosť na nezaplatenie, radi sa s ňou s Vami podelíme. Žiačky Partizána Bardejov sa v druhom kole predstavili v Lúčkach, kde sa stretli s domácim družstvom žiačok MFK Ružomberok.
 
 
 
Mladé Partizánky po remíze s Košicami boli odhodlané potrápiť domáce dievčatá a znova sa naučiť a zdokonaliť v tom, čo trénujú a v čom sa zdokonaľujú. Bardejovčanky napokon proti starším súperkám prehrali 4:0, no viac ako výsledok zápasu je povšimnutia hodný iný fakt – v drese domáceho Ružomberka nastúpili minimálne dve hráčky, ktoré svojim vekom (brankárka ročník 2004, hráčka v poli ročník 2005) v kategórii žiačok ročník narodenia 2006 a mladšie nemali čo hľadať!
 
Je pre nás nepochopiteľné, ako k takémuto kroku mohol realizačný tím domáceho klubu pristúpiť. Po našom upozornení pred druhým polčasom zápasu domáce hromadne prestriedali – to nemohla byť náhoda, ale evidentne to bola cielená vec od hostiteliek. Od tohto momentu sa hra vyrovnala. Ružomberčanky nastúpili v zápase s minimálne dvomi hráčkami, ktoré vďaka tomu, že boli o niekoľko rokov staršie, pomohli svojmu družstvu k víťazstvu. Jedna sa sama priznala, že svojim vekom nepatrí do kategórie žiačok.
 
Tento fakt potvrdil aj tréner MFK Ružomberok. Kam smeruje dievčenský futbal na Slovensku, ak takáto situácia nastane s vedomím úväzkového trénera SFZ? Nie sme presvedčení o tom, či prípadný podnet z našej strany na disciplinárnu komisiu SFZ vyrieši tento fenomén neoprávnených štartov. V prípade uznania nášho podnetu by sa zápas skontumoval v náš prospech 3:0. No výsledok podstatný nie je – určite nie v kategórii žiačok, kde sa dievčatá učia hrať futbal a učia sa ho hrať fair-play. Nič to ale nemení ma fakte, že takýto vedomý postup realizačného tímu družstva žiačok MFK Ružomberok je a bude pre nás neakceptovateľný!"
 
K zápasu zareagovala aj trénerka dievčat Katarína Chovancová: „Veľmi ťažko sa nám s kolegom hodnotí tento zápas, pretože mrzia nás fakty, ktoré nastali. Už začiatok zápasu sa vyvíjal chaoticky. Hneď prvý polčas sa zranila brankárka, ktorá napriek zraneniu čelila strelám súperiek a dochytala prvý polčas. Klára celý čas motivovala dievčatá, komunikovala s nimi naozaj skvele. Naše dievčatá nemali problém preraziť obranu domácich, no v poslednej chvíli došlo vždy ku odkopu lopty zo strany súperiek. Verili sme, že pri niektorých súbojoch nedôjde ku zraneniu,“ uviedla trénerka Bardejova a pokračovala.
 
„Behom prvého polčasu sme si všimli podľa oslovenia danej hráčky, že také meno sa v súpiske nenachádza a hneď nás upozornili na to aj naše dorastenky, že hráčku poznajú a je staršia. Na polčas došlo pred rozhodcom ku konfrontácii hráčky a trénera s faktami. Druhý polčas došlo ku striedaniu viacerých hráčok od domácich a hra nabrala iný rozmer. Pozitívne hodnotím komunikáciu dievčat na ihrisku, no ukázali sa slabiny v zakončovaní a v prebratí lopty v pohybe.“
 
Dievčatá hneď vedeli, čo sa deje a už cez polčas sa trénerov pýtali, prečo nastúpili domáce Ružomberčanky so staršími dievčatami.
 
„Počas našich teambuildingov, ktoré okrem otužovania kolektívu slúžia aj na vštiepovanie hodnôt v rámci klubu sa snažíme o to, aby dievčatá sa naučili prísne rešpektovať pravidlá klubu od mala, a postupne si aj uvedomovali dôsledky svojho konania. Nejaký čas sa snažíme o to, aby dievčatá keď vyrastú, vedeli kde sú hranice istého správania sa a najmä, aby vedeli postupne rozoznať, čo správne je a čo nie je.
 
Isteže, primárna výchova a socializácia je v rodinnom prostredí, tam to celé začína, a najviac formuje. Ale istý vplyv na výchovu, druhotnú socializáciu majú aj vzdelávacie inštitúcie, či ďalšie organizácie medzi ktoré (v tomto prípade) jednoznačne patrí aj športový klub. A preto nás najviac ma mrzí, že dievčatá boli svedkami práve takéhoto konania, teda úplne niečoho opačného, čo sa im snažíme celý čas vštiepiť.“
 
MFK Ružomberok – Partizán Bardejov 4:0 (3:0)
Bardejovčanky nastúpili v tejto zostave: Škriabová - Lešková, Michalcová, Knapová, Želinská, Havrišová, Sabolová, Čechová, Lazurová, Paľová, Horváthová, Vaňová, Bortníková
(18:50, red)
Diskusia
Pridať komentár