VIDEO | Ľudová hudba Stana Baláža prichádza s viacerými novinkami

3022x
24. August 2020
Hudobné a spevácke zoskupenie pod taktovkou Stana Baláža prichádza s viacerými novinkami
Pozrite si videoklip k novej piesni  
 
Ľudová hudba Stana Baláža z Raslavíc nezaháľala ani počas letných prázdnin. Klenoty hornošarišského folklóru najnovšie obohatili novým videoklipom, na ktorý sa kopia pozitívne ohlasy. Vizuálne prevedenie autorskej pesničky Ondreja Majera tak nabralo nový dynamický šat a vychyľuje sa z klasickej ľudovej línie.
 
Boli sme preto zvedaví, ako sa novinke darí, ako vznikala, ale aj na to, aké spolupráce sa im podarilo rozbehnúť. Viac sa dočítate v našom spoločnom rozhovore.
 
Nový videoklip k piesni „Bulo že to, hojaja“ je už na svete. Aké sú počiatočné ohlasy?
 
Na sociálnych sieťach sa pieseň veľmi dobre chytila a denne nám prichádza množstvo pozitívnych komentárov či prejavov priazne, za čo sme svojim fanúšikom úprimne vďační.
 
Časť klipu sa odohráva v domácom štúdiu a trochu odbáča z tradície klasických ľudových videoklipov, na ktoré sme zvyknutí. Prečo ste sa rozhodli práve pre výber tohto prostredia?
 
Folklór a jeho prezentácia by nemala byť zaškatuľkovaná len do estetiky krojov, dreveníc či rôznych archaických artefaktov. Je to niečo živé, bezprostredné, preto sme si povedali, že zvolíme takéto ,,civilnejšie poňatie“ vizuálneho stvárnenia, aj keď naším speváčkam Krasotkám to predsa len nedalo a na záverečnú scénu sa obliekli do krojov.
 
A čo exteriérové zábery? Kde sa natáčali tie?
 
Exteriérové zábery sa nahrávali v malebnej dedinke Fričkovce. Práve z tejto obce pochádza moja mama, takže táto spojitosť bola pre mňa osobne o to silnejšia. Našli sme tú nádherný kúsok ,,starého sveta" v podobe kamenného mostu s vodopádom, priľahlou čistinkou a záhradkou s ovocnými stromami. Jedným slovom romantika.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU NIELEN Z NATÁČANIA KLIPU:
 
Veľa ľudí využilo karanténu vyhlásenú v súvislosti s koronavírusom na tvorbu projektov, na ktoré bežne nemajú čas. Podarilo sa vám počas tohto obdobia začať pracovať na nejakých novinkách?
 
Osobne mám pocit, že práve to stíšenie sa a akési zrovnanie myšlienok jednoducho patrí k tomu muzikantskému životu, priam je to občas aj potrebné. Som presvedčený o tom, že je to skvelý čas na prípravu ďalších projektov. Pokiaľ ide o ďalšie plány našej kapely – veľmi radi by sme do konca roka pripravili nový album, nové profilové CD. Pieseň ,,Bulo že to hojaja“ na ňom určite nebude chýbať.
 
Za sebou máte aj nahrávanie videoklipu s Mirom Jarošom, ktorý tvorí pesničky pre najmenších. Ako vnímate túto spoluprácu?
 
Miro Jaroš je profesionál, s ktorým sa nám spolupracovalo veľmi dobre. Oslovil nás s aranžmánmi svojej novej piesne. Bola to fajn práca, pretože sme mali doslova voľné ruky a mohli sme si dovoliť improvizovať. Pracovali sme na diaľku, teda všetky naše nástrojové i spevácke party sme nahrali v mojom štúdiu. S týmto materiálom Miro pracoval ďalej a postupne dotvoril celkovú podobu piesne. Výsledkom tejto spolupráce je videoklip ,,Na tom našom dvore“, ktorý sa nahrával na farme Abelland v obci Lozorno neďaleko Bratislavy.
 
Balážovci spolupracovali aj s Mirom Jarošom 
 
Kde všade môžu ľudia sledovať vašu tvorbu?
 
Naša tvorba je prístupná takmer na všetkých známych internetových hudobných kanáloch, najviac sa jej darí na YouTube, kde si poslucháči môžu zadať odber kanála ĽH Stana Baláža. Práve tam zvykneme prezentovať svoje novinky.
 
Ako vyzerá kalendár udalostí „balážovcov“ na najbližšie obdobie?
 
Uvidíme, ako sa situácia s koronakrízou vyvinie. Nedávno sme stihli absolvovať koncertné dvojdnie v Čechách, koncom augusta nás čakajú dve predstavenia nového programu s domácou FSk Raslavičan. Pevne veríme, že už čoskoro budeme môcť ohlásiť aj ďalšie koncertné turné ĽH SB. Ďakujeme za rozhovor!
(20:00, Z. Šinaľová, foto: V. Droblienka)
Diskusia
Pridať komentár