Nemusíte cestovať až na Island, navštívte unikátny Herliansky gejzír

1272x
02. August 2020
Spoznajte krásy východného Slovenska
 
Slovensko sa môže pýšiť mnohými prírodnými krásami. O niektorých zákutiach, atrakciách či zaujímavých miestach často ani nevieme. To však neplatí v súvislosti s Herlianskym gejzírom, ktorého popularita zatieňuje mnohé iné turistické atrakcie.
 
Gejzíry máme v podvedomí spojené s rôznymi krajinami. V posledných rokoch sú veľmi populárne dovolenky na Islande. Ak však túžite vidieť gejzír na vlastné oči, Herľany sú logisticky omnoho jednoduchším riešením.
 
Obec sa nachádza približne 25 kilometrov severovýchodne od Košíc a viete sa do nej pohodlne dostať medzimestskou dopravou, prípadne po vlastnej osi.
 
Čo je na gejzíre v Herľanoch také výnimočné?
 
V prvom rade to, že je v porovnaní s inými svetovými gejzírmi studený, čo je skutočne vzácnosť. Jeho nepretržitá aktivita sa podľa dostupných údajov začala v roku 1872. Do roku 1903 a potom v období rokov 1957 až 2006 bol jediným studeným gejzírom na „starom kontinente“.
 
Stále patrí medzi unikáty, pretože ďalšie aktívne studené gejzíry vykazujúce činnosť sa nachádzajú na Ukrajine a spomínanom Islande. Areál gejzíru bol na konci 80. rokov minulého storočia vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku a nachádza sa na predbežnom zozname Svetového dedičstva UNESCO.
 
Parametre gejzíru sú rešpektovania hodné. Na to, aby sme mohli viac-menej pravidelne sledovať erupcie, bol vykonaný vrt, ktorého hĺbka predstavuje viac ako 400 metrov.
 
Aj ďalšie fakty pridávajú na atraktivite Herlian
 
Erupcia vychrlí vodu do výšky asi 22 metrov každých 34 až 36 hodín. Jedna dávka trvá zhruba 25 minút a priemerná výdatnosť sa pohybuje na úrovni 25 až 30 litrov za sekundu. Teplota mineralizovanej vody sa pohybuje v rozmedzí od 14 do 18 stupňov Celzia.
 
Práce na vrte sa začali v roku 1870 a boli výsledkom rozkvetu miestnych kúpeľov v danom období. Po piatich rokoch prác vrt dosiahol súčasnú hĺbku. Podľa archívnych údajov došlo do dnešného dňa k erupcii viac ako 40-tisíc krát a na zemský povrch bolo vychrlených asi 20-miliónov kubických metrov vody.
 
Postupom času gejzír stráca na sile a čas medzi erupciami narastá. Na začiatku delilo jednotlivé erupcie osem až deväť hodín, dnes je to prakticky štvornásobok. Pred štyrmi rokmi bol gejzír zrekonštruovaný a po oprave predstavuje výška erupcie spomínaných 22 metrov po dobu asi 25 minút.
 
Presný čas najbližšej erupcie sa, pochopiteľne, nedá presne určiť. Vždy sa odvodzuje od poslednej erupcie. Ak by ste sa rozhodli pre návštevu Herlianskeho gejzíru, orientačný čas najbližšej erupcie nájdete na oficiálnom webe obce Herľany.
 
Výlet k Herlianskemu gejzíru môžete spojiť s ďalšími miestami v okolí. Len nedávno sme písali o zrúcanine Braničevského hradu známeho aj pod názvom Parušťan na území neďalekej obce Bačkov.
 
Ak by ste stále nemali dosť, nádych histórie z čias druhej svetovej vojny ponúka takisto blízky Dargovský priesmyk s mnohými historickými a vojenskými artefaktmi.
(19:22, red)
Diskusia
Pridať komentár