Nepremeškať prázdniny, ani život

838x
29. Júl 2020
Aby život neunikal pomedzi prsty
 Využiť čas prázdnin na niečo, čo má hodnotu 
 
Často sa porovnávam. Je to asi moja povahová chyba, ale je to tak. Pozerám sa na druhého a porovnávam ho so sebou. Ale nemusí to byť vždycky na hriech. Niekedy, keď nostalgicky spomínam na naše staré dobré 80. roky, keď som bol ešte mladý a pekný, tak sa prichytím, že sa porovnávam so súčasnou generáciou mladých.
 
Zisťujem, že v niektorých veciach sme boli schopnejší my a zase v iných sú určite oni. Vnímam súčasných mladých omnoho lepšie jazykovo a technologicky pripravených ako sme boli my – „Husákove deti“. A tiež sú aj v niektorých veciach odvážnejší. Vedia bez problémov vycestovať po celej Európe a vôbec z toho nemajú strach. Zase my sme boli v ich veku omnoho viac rozhodnejší a zdá sa mi, že sme viac vedeli, čo chceme v živote dosiahnuť. Ak si dobre spomínam, tak my sme ešte mali tú ambíciu zmeniť svet aj s priľahlým vesmírom a robili sme to s vášňou a presvedčením. A asi toto je to, čo mi na dnešnej mládeži chýba najviac.
 
Akoby som z mnohých stredo a vysokoškolákov (aj u nás v stredisku!) necítil chuť do života. Mám dojem, že premeškávajú svoj život! Ako rád by som sa nechal presvedčiť, že to nie je pravda. V latinčine sú slovesá premeškať a odložiť synonymá. Niekedy mám presne ten dojem, že dnešní mladí premeškávajú svoj život, lebo odkladajú dôležité rozhodnutia. Odkladajú totiž všetko, čo je nepríjemné! Príčin je mnoho a jednou z nich je snaha zabezpečiť sa. Proste mať istotu, že to nebude chyba, že si nevyberiem niečo nesprávne alebo menej hodnotné a neskôr by prišlo to pravé. A tak sa radšej do ničoho nepustia, aby nepremeškali náhodou tú najlepšiu príležitosť. Ale v tom je práve tá pasca, že týmto postojom ju práve premeškávajú.
 
Drahí mladí i starší, nepremeškajme ani počas prázdnin robiť niečo dobré; niečo, do čoho sa viem vložiť a makať na tom; niečo, čo bude jednoduché a krásne zároveň; niečo, čo ma posunie dopredu... Napríklad aj animátorstvo!
(13:58, pobavi.sk, V. Riško)
Diskusia
Pridať komentár