Za nedodržanie karantény môžete dostať pokutu do 5000 eur

1150x
14. Júl 2020
Pokuta sa zvýšila
 
Pokuta za nedodržanie karantény sa bude zvyšovať. Vláda tento krok schválila na pondelkovom rokovaní. Návrh novely zákona stanovuje maximálnu hranicu pokuty na 5000 eur a bude riešený v skrátenom legislatívnom konaní.
 
Úrad verejného zdravotníctva bude môcť na základe schváleného dokumentu požadovať od mobilných operátorov čísla ľudí, ktorí prichádzajú z menej bezpečných krajín. Jednotliví operátori tak dostanú na neurčitý čas právo spracovať lokalizačné údaje bez súhlasu užívateľov mobilných zariadení.
 
Operátori budú mať zároveň povinnosť informovať svojich klientov v zahraničí o aktuálnom epidemiologickom stave v danej krajine a taktiež podať inštrukcie po príchode na Slovensko. Minister dopravy Andrej Doležal ľudí ubezpečil, že Úrad verejného zdravotníctva nebude dostávať žiadne osobné údaje občanov. Od operátorov dostane len zoznam čísel navrátilcov z rizikovejších tzv. červených krajín. Po spracovaní budú telefónne čísla zmazané.
 
Predmetom návrhu novely zákona je úprava, ktorá umožní rýchlejšiu a efektívnejšiu identifikáciu potenciálnych nositeľov nákazy a takisto kontrolu dodržiavania stanovených opatrení.
 
V zozname menej rizikových krajín sa od 6. júla 2020 nachádzajú: Austrália, Belgicko, Cyprus, Česká republika, Čína, Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Holandsko, Írsko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko a Taliansko.
 
Po zhodnotení epidemiologickej situácie na území Slovenskej republiky a v zahraničí sa Úrad verejného zdravotníctva SR a odborné konzílium rozhodli zaradiť na zoznam menej rizikových krajín Spojené kráľovstvo. Opatrenie ÚVZ SR, v ktorom bude upravený zoznam menej rizikových krajín, by malo byť zverejnené v piatok 17. júla 2020 a účinnosť má nadobudnúť v pondelok 20. júla 2020.
(8:55, red, foto: pixabay.com)
Diskusia
Pridať komentár