V kraji pribudlo päť ľudí s ochorením COVID-19, Matovič naznačuje sprísnenie opatrení

4419x
11. Júl 2020
V Prešovskom kraji nakazených pribúda
 
V piatok desiateho júla pribudlo na Slovensku 23 nových nakazených ľudí nebezpečným koronavírusom. Otestovaných bolo spolu 2879 vzoriek. Na 1893 stúpol počet infikovaných Slovákov. Doposiaľ bolo vykonaných 228 829 testov.
 
V posledný pracovný deň pribudli nové prípady aj v Prešovskom kraji. Dva nové prípady sa objavili v okrese Bardejov, jeden nakazený pacient je v okrese Prešov, jeden v Sabinove a jeden v Spišskej Novej Vsi.
 
Ako pred niekoľkými dňami uviedol premiér Igor Matovič, počet nakazených je príliš veľa na to, aby sme sa naďalej mohli spoliehať iba na zodpovednosť ľudí. Ak bude takáto situácia pretrvávať, je možné, že dôjde k obnoveniu niektorých uvoľnených opatrení. Sedemdňový kĺzavý medián je na čísle devätnásť.
 
 
Pozitívnou správou je, že na Slovensku dostali pacienti s týmto ochorením po prvýkrát liek remdezivir. Minulý týždeň ho podali v Univerzitnej nemocnici v Martine, v pondelok bol podaný 39-ročnému pacientovi, ktorý je umiestnený v Univerzitnej nemocnici v Bratislave.
 
U pacienta bol klasifikovaný ťažký priebeh ochorenia a potreboval aj kyslíkovú liečbu. Po podaní lieku sa jeho stav zlepšil. Liečba remdezivirom v našich končinách zatiaľ nie je bežná, Európska lieková agentúra schválila jeho podávanie ešte len 3. júla.
 
Štúdie preukázali, že celkový stav pacientov po podaní lieku sa výrazne zlepšil. Poskytnúť ho však môžu len pacientom, ktorí majú ťažký priebeh ochorenia.
(19:47, r)
Diskusia
Pridať komentár