Včera pribudlo na Slovensku až 53 nových prípadov koronavírusu

1599x
09. Júl 2020
Opatrenia sa možno vrátia späť  
Kĺzavý medián je na hodnote 20
 
Za včerajší deň pribudlo na Slovensku 53 nových nakazených koronavírusom, otestovaných bolo 2284 ľudí. Aktuálne sa tak v krajine nachádza celkovo 364 aktívnych prípadov.
 
Premiér Igor Matovič už pred samotným zverejnením štatistiky na svojej facebookovej stránke konštatoval, že počet nakazených je príliš veľa na to, aby sme sa naďalej mohli spoliehať iba na zodpovednosť ľudí. Ak bude takáto situácia pretrvávať, je možné, že dôjde k obnoveniu niektorých uvoľnených opatrení.
 
Spomedzi nových prípadov koronavírusu je 14 nakazených z Prešovského kraja, 12 z Košického kraja, 11 z Bratislavského kraja a 10 zo Žilinského kraja. 3 prípady boli zaznamenané v Trnavskom kraji, 2 v Nitrianskom kraji a 1 nový prípad zaznamenali v Trenčianskom kraji.
 
V Prešove pribudlo spolu 12 nakazených, v Sabinove 2 nakazení.
 
Spolu sa na Slovensku uskutočnilo 223 778 testov, máme u nás 1 851 pozitívnych prípadov, 28 pacientov zomrelo. Z ochorenia sa vyliečilo už 1 477 ľudí.
 
Pozitívnou správou je, že na Slovensku dostali pacienti s týmto ochorením po prvýkrát liek remdezivir. Minulý týždeň ho podali v Univerzitnej nemocnici v Martine, v pondelok bol podaný 39-ročnému pacientovi, ktorý je umiestnený v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. U pacienta bol klasifikovaný ťažký priebeh ochorenia a potreboval aj kyslíkovú liečbu. Po podaní lieku sa jeho stav zlepšil.
 
Liečba remdezivirom v našich končinách zatiaľ nie je bežná, Európska lieková agentúra schválila jeho podávanie ešte len 3. júla. Štúdie preukázali, že celkový stav pacientov po podaní lieku sa výrazne zlepšil. Poskytnúť ho však môžu len pacientom, ktorí majú ťažký priebeh ochorenia.
(10:43, red)
Diskusia
Pridať komentár