Mená kandidátov na prednostov okresných úradov sú už známe

3350x
07. Júl 2020
Premiér vyzýva občanov, aby kandidátov pripomienkovali
 
Predseda vlády Slovenskej republiky Igor Matovič uverejnil zoznam kandidátov na prednostov okresných úradov. Za okres Bardejov vybral poslanecký klub OĽaNO Jána Paľu, ktorý je starostom obce Nemcovce.
 
Premiér vyzval občanov Slovenska, aby jednotlivých kandidátov pripomienkovali na webe. V prípade, že majú vedomosť o prípadných prešľapoch z minulosti, majú túto skutočnosť ohlásiť kompetentným. Ako povedal Matovič, ide o akúsi verejnú lustráciu nominantov. Ľudia nájdu ich mená na špeciálnej internetovej stránke, ku každému z nich sa môžu osobitne vyjadriť, a to konkrétne do 10. júla. S informáciami budú konfrontovaní aj samotní kandidáti. Ak neobstoja, tak následne nebudú vymenovaní.
 
Väčšina nominácii by mala prejsť schválením už budúci týždeň. Obsadzovať sa bude celkovo 72 postov, OĽaNO vo svojom predvýbere vyskladalo 70 mien.
 
Igor Matovič na svojej tlačovej konferencii pripomenul, že uvedené kroky majú smerovať k profesionalizácii štátnej správy a k jej odpolitizovaniu. Pri výbere jednotlivých kandidátov boli oslovené združenia aj občianski aktivisti fungujúci v regiónoch. Počas troch mesiacov prebiehala verejná diskusia, ktorá mala pomôcť pri konkrétnej voľbe mien.
 
„Obyčajní“ vnímajú tento krok ako pozitívny. Zároveň veria, že výberom urobia hrubú čiaru medzi odbornosťou a politikou. Prednostovia by mali brániť okresné úrady pred korupciou, preto okrem odbornosti kladie OĽaNO do popredia aj morálku vybraných ľudí.
 
Kompletný zoznam všetkých kandidátov na prednostov si môžete pozrieť na webovej stránke www.prednostovia.sk.
(12:45, red, foto: nemcovce.sk)
Diskusia
Pridať komentár