VIDEO | Mokrolužský most prechádza prvou fázou rekonštrukcie

2480x
02. Júl 2020
Mokrolužský most v Bardejove prechádza prvou fázou rekonštrukcie
 Pozrite si videoreportáž
 
Mostný objekt na Štefánikovej ulici prechádza v týchto dňoch prvou fázou rekonštrukcie. Dôvodom realizácie opráv bol najmä zlý technický a konštrukčný stav mosta. Súčasná podoba objektu zároveň neumožňovala zavesenie plánovanej cyklolávky. Komunikácia patrí do siete miestnych komunikácii mesta Bardejov. Ide o bývalú cestu I/77, ktorá bola po vybudovaní juhozápadného obchvatu preložená.
 
„Rekonštrukcia Mokrolužského mosta, jej financovanie bolo schválené na zasadnutí mestského zastupiteľstva, predstavuje sumu 216 000 eur. Za tieto peniaze by sa mala zrekonštruovať polovica vozovky na mostnom telese. Rekonštrukcia bola nevyhnutná v súvislosti so zosadzovaním cyklolávky, ktorá je súčasťou spomínaného poľsko-slovenského projektu,“ ozrejmil Štefan Hij - vedúci referátu tlačového odboru a medzinárodných vzťahov MsÚ v Bardejove.
 
Motoristi musia v najbližších týždňoch počítať s obmedzením dopravy. Tá je počas opráv presmerovaná do jedného jazdného pruhu s dočasným dopravným značením.
 
 
„Zatiaľ sú tam inštalované rôzne obmedzenia v súvislosti s prebiehajúcou rekonštrukciou. Od pondelka by tam mali byť podľa mojich informácii inštalované semafory už nastálo, pretože nám začalo dovolenkové obdobie a ten pohyb áut sa bude zvyšovať. Aj keď treba povedať, že v obmedzení dopravy veľmi významne pomohol obchvat mesta Bardejov, kde je väčšina premávky presmerovaná cez obchvat. Mokrolužský most. už nie je taký zaťažený, ako býval predtým,“ priblížil Štefan Hij.
 
Stavebné úpravy sa okrem časti mosta týkajú aj priľahlého cestného telesa vrátane nového vodorovného značenia. Plánovaná je aj preložka verejného osvetlenia na mostnom objekte. Ukončenie opráv sa odhaduje na začiatok jesene tohto roka. „Podľa mojich informácii celá rekonštrukcia aj s ukotvením cyklolávky by mala byť ukončená v priebehu dvoch, troch mesiacov to znamená, že zhruba do polovice možno do konca septembra.“
 
Navrhovaná rekonštrukcia mosta predstavuje len čiastočné riešenie, ktoré má zlepšíť stavebnotechnický stav objektu. Oprava nerieši zlepšenie zaťažiteľnosti, jej rozsah bol minimalizovaný a orientovaný na nevyhnutné opravy v rámci stavby. Odborníci podotýkajú, že bude potrebné pristúpiť k rozsiahlejšej rekonštrukcii, a to v čo najkratšom čase.
(19:23, red)
Diskusia
Pridať komentár