Intenzívna búrková činnosť spôsobila počas víkendu škody aj v bardejovskom okrese

2342x
29. Jún 2020
Intenzívna búrková činnosť spôsobila počas víkendu škody aj v bardejovskom okrese
Zaplavené domy v Chmeľovej
 
Víkendová búrková činnosť a intenzívne zrážky spôsobili na východe Slovenska vzostup vodných hladín. Niektoré obce v bardejovskom okrese v nedeľu popoludní postihla povodeň. Tá zapríčinila škody v obciach Zborov, Chmeľová a Becherov na vodnom toku Kamenec, v obci Jedlinka na vodnom toku Jedlinka a v obci Varadka na vodnom toku Ondava.
 
V spomínanej súvislosti bol v okrese vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. K ustáleniu situácie došlo dnes (v pondelok) v dopoludňajších hodinách. Miestni starostovia tak znížili povodňový stupeň na číslo 2. Práce na odstraňovaní škôd v postihnutých oblastiach pokračujú aj naďalej.
 
Podľa slov hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku Mariána Bocáka došlo k vzostupu vodnej hladiny najmä na menších tokoch, čo sa prejavilo v nedeľu 28. júna v popoludňajších hodinách v severnej časti povodia Tople a Ondavy vplyvom búrkovej činnosti sprevádzanej intenzívnymi zrážkami. Starostovia piatich obcí preto vyhlásili III. stupeň povodňovej aktivity, kde správca toku situáciu sleduje.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
Po vzostupe vodnej hladiny na toku Kamenec prišlo k vybreženiu vody z koryta v neupravenej časti toku. K zaplavovaniu dvorov a pivníc rodinných domov prišlo aj vplyvom vnútorných vôd. Ide o vodu z polí a lesov. Najväčšie škody evidujú v obci Becherov, kde poškodilo jednu z nedávno dokončených ciest. Voda so sebou vzala dokonca aj niekoľko hospodárskych zvierat. Záplavám nezabránili ani protipovodňové opatrenia, ktoré boli v obci vykonané v roku 2011. V obci momentálne pracujú na odstraňovaní škôd. Druhý stupeň povodňovej aktivity ostane v platnosti až dovtedy, kým sa práce nezrealizujú.
 
Škody aj v Zborove a Chmeľovej 
 
Prívalová vlna smerujúca z Becherova spôsobila škody aj v obciach Zborov a Chmeľová, kde došlo k zaplaveniu niekoľkých pivníc. V obci Zborov voda zaplavila aj cestu, no väčšie problémy tentoraz neboli evidované. Rozsiahlejšie škody v obci spôsobila prietrž z 18. júna, keď zaplavilo nielen cestné komunikácie, ale bahno sa dostalo aj do dvorov, záhrad, pivníc a domov. Poškodený bol majetok občanov, ale aj miestna komunikácia spolu s mostom. Výška škôd doposiaľ nebola presne vyčíslená.
 
Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na pondelok 29. júna od 10. do 17. hodiny výstrahu 2. stupňa pred búrkami pre celý východ Slovenska Búrky môžu byť sprevádzané prívalovými dažďami od 30 do 50 milimetrov. Pravdepodobný výskyt búrok by mal zoslabnúť v pondelok po sedemnástej hodine. Do utorkovej polnoci bude vydaná znížená výstraha 1. stupňa. Meteorológovia však upozorňujú, že aj pri búrkach spojených s krátkodobými intenzívnymi lejakmi môže dôjsť k stúpaniu vodnej hladiny na malých tokoch.
(15:07, red, foto: FB/DHZ Bardejov)
Diskusia
Pridať komentár