V Bardejove opätovne spustili Polievku pomoci

2068x
28. Jún 2020
Pomáhajú rodinám v núdzi
 Pozrite si videoreportáž
 
Kultúrno-komunitné centrum Bašta znovu spustilo dobročinnú akciu Polievka pomoci. Podujatie sa naposledy konalo vo februári, no po zavedení mimoriadnych opatrení musela Bašta pristúpiť k pozastaveniu aktivít.
 
Projekt a jeho realizáciu majú pod patronátom Peter Štalmach a František Mihaľ. V mesiaci jún sa zamerali na pomoc rodine z mestskej časti Mihaľov.
 
Koná sa vždy raz mesačne, zmyslom je pomôcť vždy jednej rodine z bardejovského okresu, ktorá je v hmotnej núdzi
 
„S projektami polievka pomoci sme začali v roku 2017, ak to dobre rátam, mala by to byť dvadsiata ôsma polievka. Koná sa vždy raz mesačne, zmyslom je pomôcť vždy jednej rodine z bardejovského okresu, ktorá je v hmotnej núdzi. Ľudia prídu na obed, v rámci obeda si odpustia druhé jedlo a za dobrovoľný príspevok dostanú polievočku. Tie príspevky odnášame vybranej rodine,“ objasnil Peter Štalmach, predseda združenia Náš Bardejov.
 
Dobročinná akcia
 
Prípravu polievky má na starosti František Mihaľ, ktorý sa rozhodol svoje skúsenosti v gastro podnikaní zúročiť aj takýmto spôsobom. Dobročinná akcia tvorí neodmysliteľnú súčasť programovej štruktúry kultúrno-komunitného centra.
 
„Ide o to, že my sme sa s Peťom poznali nejaký ten rok, stretli sme sa, on prišiel s myšlienkou alebo teda víziou, že to robia aj v iných štátoch, tak ma to nadchlo. Potešilo ma hlavne to, že v podstate podnikám v gastro biznise a mám reštauráciu, tak som sa chcel podeliť s prebytkom. Niekedy sme nevedeli, kde a ako to poslať. Niekedy sa posielali všelijaké tie príspevky do iných štátov, do Afriky alebo tak. Bolo to všetko nekonkrétne, neosobné, a keď Peter prišiel s ponukou robiť niečo lokálne, tak ma to vtedy oslovilo, dal som tomu zelenú, lebo konkrétnym ľudom z nášho regiónu pomáhame a máme z toho radosť,“ vysvetlil podnikateľ a vedúci gastro prevádzky František Mihaľ.
 
Polievky sa striedajú
 
Projektu sa darí a teší sa dobrej spätnej väzbe zo strany občanov. Druhy polievok, ktoré si môžu ľudia zakúpiť, sa každý mesiac striedajú.
 
„Vždy sa snažíme vybrať takú polievku, ktorá je desiatového typu, že by bola taká hutnejšia. Nakoľko si tu ľudia dajú len polievku a strávia tu vlastne obed, tak aby sa aj trošku najedli, môžu si k nej zajesť aj chlieb. Tak sa vždy snažíme a striedame to, tých polievok je neobmedzené množstvo,“ dodal Mihaľ.
 
Pri výbere rodín vychádzajú organizátori podujatia nielen z databázy poberateľov hmotnej pomoci, ale sú otvorení aj konkrétnym tipom od občanov.
(20:03, red)
Diskusia
Pridať komentár