VIDEO | Budúcnosť detského ihriska na sídlisku Družba v Bardejove

1966x
26. Jún 2020
Budúcnosť detského ihriska na sídlisku Družba v Bardejove
Pozrite si videoreportáž 
 
Bezpečnostná kontrola detského ihriska na sídlisku Družba v Bardejove ukázala prehnité stĺpy, drevenú strechu altánku a poškodené oplotenie objektu. Pracovníci mestského podniku Bapos preto vybrané časti odstránili a čakajú na odborné posudky k jednotlivým prvkom. Úplne zrušenie ihriska v pláne nie je, diskusia o jeho revitalizácii je stále otvorená.
 
„To oplotenie už nespĺňalo bezpečnosť po poslednej odbornej kontrole, ktorá sa vykonáva raz v roku na základe vyhlášky o prevádzkovaní detských ihrísk. To znamená, že stĺpiky a samotné oplotenie, respektíve pletivo už bolo prehnité a ohrozovalo to samozrejme zdravie detí,“ informoval Stanislav Draganovský z mestského podniku Bapos.
 
Podnik bol nútený na základe osobného protokolu nedostatky odstrániť. Občania sídliska sa však sťažujú na to, že o zmenách neboli informovaní vopred.
 
„Dostali sme podnety od občanov s tým, že mestská spoločnosť Bapos tu zrušila oplotenie. Tým pádom tieto maličké ihriská alebo drobné veci, ktoré tu majú občania pre svoje deti, kde to bolo ohradené pod kontrolou, aby tu nechodili psíčkári, starší chlapci, aby to nerozbili, tak ti občania si to strážili a mestská spoločnosť teraz zrušila oplotenie bez toho, aby to dala na vedomie aspoň poslancom, aby sme to tým ľuďom povedali, že preto a preto sa to deje, alebo to a to musí ísť preč, lebo to nespĺňa také normy. Pozbierali striešky z týchto preliezok, šmýkačiek, besiedky a nechali to tak, že strecha je nebezpečná, sú tam hroty. Keby to aspoň zrezali zarovno,“ objasnil mestský poslanec za sídlisko Družba Stanislav Soroka.
 
Budovanie ihrísk má v meste na starosti oddelenie podnikateľských činností. Bapos k dnešnému dňu od oddelenia neeviduje prípadné nové návrhy na možnú náhradu jednotlivých prvkov ihriska.
 
„Ihrisko konkrétne na sídlisku Družba je vybudované v roku 2005, čiže má 15 rokov. Tým, že 95% prvkov je z dreveného materiálu, tak si dovolím osobne tvrdiť, že už má dávno po horizonte. V júli prebehne ďalšia ročná kontrola certifikovanou firmou, uvidíme aké bude ich stanovisko, či sa nejaký prvok úplne zlikviduje alebo ostane,“ priblížil Draganovský.
 
Reakcia na seba nenechala dlho čakať. Obyvatelia zorganizovali s mestskými poslancami za sídlisko Družba stretnutie, na ktorom sa rozprávali nielen o odstraňovaní prvkov, ale aj o budúcnosti celého objektu.
 
„Stretli sme sa tu hlavne kvôli tomu ihrisku, takže veľa nápadov padalo na ihrisko. Hlavným bodom bolo pieskovisko, možno aj viac tým pieskovísk no a potom samozrejme bezpečnosť, ako už kolega spomínal. Nemôže jednoducho ostať nejaká atrakcia bez toho, aby nemala strechu a trčali tam ostré predmety,“ ozrejmil mestský poslanec Anton Duchnovský.
 
Na stretnutí poslanci podotkli aj skutočnosť, že na mestskom zastupiteľstve prešla projektová dokumentácia, ktorá by mohla pomôcť k revitalizácii ihriska. Zástupcovia sídliska veria, že výsledok bude slúžiť ku spokojnosti všetkých strán a bude využiteľný najmä pre najmenších.
(19:59, Z. Šinaľová)
Vančikova Mária
12.09.2020 21:38
Detské ihrisko
Oplotenie netreba,len nám prosím pekne dajte viac nejakých preliezok a hojdaciek.Dakujeme
Pridať komentár