Slávnosti v Bardejove pri príležitosti 490. výročia Augsburského vierovyznania

1619x
25. Jún 2020
490. výročie Augsburského vierovyznania - slávnostné služby Božie v Bardejove
Slávnosti sa uskutočnia v Evanjelickom chráme Božom v Bardejove 
 
V nedeľu 28. júna 2020 sa v Evanjelickom chráme Božom v Bardejove budú konať slávnostné služby Božie pri príležitosti 490. výročia Augsburského vierovyznania.
 
Evanjelická cirkev si týmto spôsobom chce pripomenúť historickú udalosť, ktorá sa odohrala 25. júna 1530 na ríšskom sneme v Augsburgu. Pred cisárom Karlom V. tu predstavitelia evanjelickej šľachty a miest prečítali svoje vyznanie viery, ktoré bolo neskôr podľa miesta konania snemu nazvané Augsburským vierovyznaním. Tento vieroučný spis vznikol ako výsledok dlhších teologických rozhovorov a bádania evanjelických teológov. Jeho konečnú redakciu vykonal profesor Univerzity vo Wittenbergu, Filip Melanchton, jeden z najvýznamnejších učencov Európy 16. storočia. Počas prípravy sa však na texte významne podieľal aj reformátor, Martin Luther.
 
Augsburské vyznanie patrí k základným vieroučným knihám Evanjelickej cirkvi A.V. O jeho význame a dosahu do dnešných dní chceme hovoriť na slávnostných službách Božích, ktoré sa konajú v Bardejove ako celocirkevná slávnosť. Kazateľom bude generálny biskup ECAV na Slovensku, Ivan Eľko. Prednášku o A.V. prednesie prof. Ľ. Batka. Zhromaždenie pozdraví aj generálny dozorca, Ján Brozman a biskup VD, Peter Mihoč.
 
Slávnostné služby Božie sa začínajú v ev. a. v. chráme Božom v Bardejove 28. 6. 2020 o 10.00 hod. V priamom prenose budú vysielané na druhom programe RTVS. Súčasťou slávnosti je popoludňajší koncert, na ktorom vystúpia umelci z Košíc a Bratislavy, ktorí doplnia aj slávnostnú atmosféru dopoludňajších služieb Božích.
(14:14, J. Velebír, zborový farár, Bardejov)
Diskusia
Pridať komentár