Stebnícka Magura: miesto, kde sa príroda spája s technikou

2515x
19. Jún 2020
História sa stretáva so súčasnosťou
Stebnícka Magura
 
Severne od Bardejova leží malé pohorie Busov. Ide o celok patriaci do komplexu Nízkych Beskýd, ktorý nepatrí medzi najfrekventovanejšie turistické ciele na Slovensku. Napriek tomu ponúka nielen zaujímavé prírodné úkazy, ale aj jedinečný pohľad do histórie rozhlasového a televízneho vysielania.
 
Dominantnou spomínanej oblasti je vrch Stebnícka Magura, ktorý je so svojím televíznym vykrývačom nezameniteľnou súčasťou scenérie metropoly tunajšieho regiónu. Vrch s nadmorskou výškou 900 metrov sa nachádza v katastri obce Stebník a najmä na severných svahoch môžu turisti a nadšenci prírody nachádzať vzácne rastlinné útvary, ktoré sú chránené takmer 60 rokov. Ideálne podmienky im vytvára vlhké prostredie Stebnického potoka.
 
Národná prírodná rezervácia Stebnícka Magura má rozlohu 184 hektárov a vyznačuje sa bujnými lesnými porastmi, ktoré v istých momentoch pripomínajú pralesovité útvary. Vyvinuté sú predovšetkým sutinové bukové javoriny, javorové bučiny i jedľové bučiny. Medzi drevinami prevládajú tieto druhy: buk lesný, jedľa biela, javor horský či jaseň štíhly. Niektoré jedince dosahujú výšku presahujúcu 25 metrov. Z krovín sa bohatým zastúpením pýšia najmä baza čierna, baza červená, kalina obyčajná a egreš obyčajný. Pre územie rezervácie je charakteristické veľké zastúpenie rôznych druhov papradín.
 
Kde sa história stretáva so súčasnosťou...
 
Okrem rôznych prírodných javov je vrch Stebnícka Magura zapamätateľný predovšetkým vďaka rovnomennému vysielaču, ktorý sa nachádza tesne pod vrcholom a ktorého výška presahuje 80 metrov. Veža bola dokončená v roku 1975 a v tom istom roku bolo spustené televízne vysielanie. O necelé tri roky sa začalo s vysielaním druhého televízneho programu. Postupom času sa kvalita i dosah vysielania zlepšovali.
 
Rozhlasové vysielanie v pásme FM bolo spustené v roku 1991. Prvou stanicou, ktorej frekvencie boli šírené do bezprostredného okolia, bolo Rock FM Rádio. Neskôr pribudli ďalšie dva okruhy verejnoprávneho Slovenského Rozhlasu, konkrétne Rádio Devín a Rádio Slovensko. Dnes z veže okrem posledných dvoch menovaných staníc „počúvame“ aj Rádio_FM.
 
Príjemná prechádzka či ľahká turistika
 
Návšteva Stebníckej Magury môže byť príjemná nielen pre nadšencov prírody, ale aj pre fanúšikov televízneho a rozhlasového vysielania na Slovensku, či pre priaznivcov techniky.
 
Najčastejším východiskovým bodom na Stebnícku Maguru sú Bardejovské Kúpele, odkiaľ vedie viacero kúpeľných chodníkov. Cesta na vrchol trvá približne hodinu a pol až dve hodiny. Náročnejší turisti si môžu Stebnícku Maguru spojiť s návštevou neďalekého hradu Zborov, kde sa môžu turisti kochať jedinečnou scenériou. Takmer ideálny prechodný bod medzi oboma lokalitami predstavuje rozhľadňa Čierna mláka.
(15:30, red)
Diskusia
Pridať komentár