VIDEO | Divadlá v kraji obnovujú svoju prevádzku

898x
04. Jún 2020
Diváci sa dočkali, divadlá sa otvárajú
Pozrite si videoreportáž 
 
Vďaka uvoľňovaniu opatrení v súvislosti s koronavírusom môžu divadlá opäť obnoviť svoju prevádzku, avšak za prísnych hygienických opatrení.
 
Divadlo Jonáša Záborského v Prešove v tejto súvislosti plánuje odohrať v júni predstavenie pre dobrovoľníkov koronakrízy. Vystúpiť pred divákmi v tejto sezóne plánuje aj Poddukelský umelecký ľudový súbor.
 
Divadlo Alexandra Duchnoviča sa naopak pripravuje na premiéru novej inscenácie. Divadelné prázdniny budú tento rok kratšie.
 
Prešovské Divadlo Jonáša Záborského a Divadlo Alexandra Duchnoviča odštartujú ďalšiu sezónu o čosi skôr. Ich plnohodnotná prevádzka začne už 3. augusta a to skúškami a prípravami nových inscenácií.
 
Diváci ich budú môcť vidieť pravdepodobne začiatkom septembra. Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove sa pripravuje na premiéru hry Ťapákovci, ktorú uvedie pre verejnosť už 4. septembra.
 
V súčasnosti sa umelci pripravujú sa na náročné spevácke výkony v predstavení Jesus Christ Superstar, ktoré by mohli diváci vidieť v premiére 13. a 14. novembra.
 
Na aktuálne uvoľňovanie opatrení divadlo reaguje predstavením Zbabraná hra, ktorú herci odohrajú na divadelných doskách už 5. júna za prísnych hygienických podmienok. Inscenácia má byť venovaná dobrovoľníkom, ktorí pomáhali počas koronavírusu.
 
Následne 12. júna bude predstavenie určené pre verejnosť. Uskutočniť by sa malo klasicky v Historickej budove Divadla Jonáša Záborského s obmedzenou kapacitou pre zhruba 70 návštevníkov.
 
Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove pokračuje v príprave naštudovania inscenácie „Detektor lži“ v réžii Svetozára Sprušanského. Z online priestoru sa skúšanie presúva do priestorov divadla za prísnych hygienických opatrení. Plánovaná premiéra sa z 3. apríla predbežne presúva na polovicu septembra.
 
Od prvého júna sa do pracovného procesu pripojili k technicko-hospodárskym pracovníkom aj umeleckí pracovníci všetkých troch zložiek Poddukelského umeleckého ľudového súboru a to balet, zbor a orchester. Činnosť na pracoviskách bude vykonávaná za dodržiavania aktuálnych hygienických opatrení.
(18:11, red, L. Urbán)
Diskusia
Pridať komentár