Chystáte sa na dovolenku, ale máte strach z koronavírusu? Na svete je zaujímavé riešenie

1515x
28. Máj 2020
Pokiaľ sa nakazíte koronavírusom, dovolenku vám preplatia
Ak sa na Cypre nakazíte koronavírusom, dovolenku vám preplatia 
 
Koronavírus ochromil kompletne celý svet a s letom, ktoré klope na dvere, sa ľudia čoraz častejšie pýtajú na dovolenkové možnosti.
 
Krajiny, ktoré žijú prevažne z turizmus, veria, že aktuálny stav okolo pandémie nebude mať likvidačný účinok na ich ekonomiku. Je otázne, aký percentuálny pokles dovolenkujúcich ľudí môžu obľúbené destinácie očakávať. Práve tento faktor bude zohrávať veľmi dôležitú úlohu pri budúcom vývoji.
 
Ak zvažujete, či leto strávite doma, alebo či sa odvážite ísť na dovolenku, pri rozhodovaní môže zavážiť aj nová forma benefitu, ku ktorým sa niektoré krajiny všemožne uchyľujú. Jednou z nich je Cyprus, ktorý prišiel s doposiaľ nevídanou novinkou.
 
Preplatenie nákladov 
 
Táto stredomorská ostrovná krajina ponúka preplatenie nákladov tým turistom, ktorí sa počas svojho pobytu na ostrove nakazia koronavírusom.
 
V praxi to znamená, že ak sa v lete rozhodnete pre dovolenku na Cypre a po príchode domov ochoriete na koronavírus, tak vám tamojšia vláda preplatí takmer všetky náklady spojené s vašou dovolenkou.
 
Len v stredu predstavitelia krajiny zverejnili otvorený list, v ktorom stojí, že vláda by zaplatila náklady za ubytovanie, lieky a stravu pre pacientov a ich rodiny. Turisti budú musieť znášať iba náklady za letiskové poplatky a repatriačný let.
 
Ak by došlo k nakazeniu dovolenkujúcich, respektíve by sa u niektorých objavili symptómy koronavírusu, tak by boli nakazení turisti umiestnení v špeciálnej turistickej nemocnici s kapacitou sto lôžok. Okrem toho by mali byť zriadené takzvané karanténne hotely pre rodiny nakazených.
 
Čo najskorší návrat dovolenkujúcich 
 
Vyššie uvedené opatrenia majú prilákať turistov na Cyprus, kde je potvrdená necelá tisícka nakazených a sedemnásť úmrtí na COVID-19. Turizmus činil vlani pätnásť percent HDP Cypru, preto je pre tamojšiu vládu veľmi dôležitý čo najskorší návrat dovolenkujúcich na ostrov.
 
Cyprus plánuje otvorenie svojich letísk 9. júna pre niektoré krajiny, ktoré by mali predstavovať veľmi nízke riziko. Patria medzi ne Nemecko, Grécko, Izrael, ale aj Slovensko. Oficiálny zoznam krajín je každý týždeň aktualizovaný.
 
Spočiatku bude potrebné potvrdenie o negatívnom výsledku testu na koronavírus. Turisti zo Spojeného kráľovstva a Ruska, ktorí tvoria viac ako polovicu všetkých turistov na Cypre, by sa tam mohli dostať v priebehu júla.
 
Zabezpečiť dovolenku v obľúbených letoviskách 
 
Ďalšia obľúbená destinácia, Grécko, potvrdila, že jej turistická sezóna bude reštartovaná v júni. Európske krajiny, vrátane Slovenska, hľadajú cestu, ako čo najbezpečnejšie umožniť svojim obyvateľom dovolenku v obľúbených letoviskách.
 
Len minulý týždeň sa jedenásť európskych štátov dohodlo na pravidlách zameraných na umožnenie cezhraničného cestovania s minimálnym rizikom nakazenia vírusom COVID-19.
 
Slovensko sa na zozname zatiaľ nenachádza. Situácia sa však vyvíja zo dňa na deň a preto sa to môže veľmi rýchlo zmeniť. Je otázne, čo sa stane po čiastočnom znovuotvorení základných škôl. Múdrejší budeme zrejme v polovici júna.
(18:55, red, foto: pixabay/TEOBALIN)
Diskusia
Pridať komentár