V Prešovskom kraji počas koronakrízy stúpla nezamestnanosť

585x
28. Máj 2020
Najnovšie štatistiky sú prístupné na geoportáli PSK
Štatistiky sú prístupné na geoportáli PSK
 
Geoportál Prešovského samosprávneho kraja ponúka verejnosti aj údaje o trhu práce. Jeho vývoj, nezamestnanosť, kvalifikáciu uchádzačov o zamestnanie, ale aj počet voľných pracovných miest v okresoch – to všetko tu nájdu návštevníci geoportálu GeoPresovRegion. Podľa aktuálne dostupných štatistík sa na webe zobrazuje aj nárast nezamestnaných v kraji v čase koronavírusu.
 
Najviac uchádzačov o zamestnanie pribudlo medzi mesiacmi marec až apríl v Prešovskom kraji. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré sú dostupné aj na geoportáli GeoPresovRegion. Prostredníctvom tohto portálu, ako výstupu iniciatívy Európskej komisie a Svetovej Banky „Catching-up regions“, je možné sledovať aj ďalšie zmeny na trhu práce v Prešovskom kraji.
 
„V čase koronakrízy je tento nástroj veľmi užitočný pre jednotlivé samosprávy vrátane Prešovského samosprávneho kraja. Vďaka kvalitným priestorovým informáciám sme schopní adresne reagovať a nastavovať politiky v prospech obyvateľov najviac zasiahnutých krízou,“ informoval Marek Hudák z Odboru strategického rozvoja a projektového riadenia PSK, ktorý spracováva údaje pre geoportál.
 
Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny pred niekoľkými dňami zverejnilo štatistiky nezamestnanosti za apríl 2020. Z týchto údajov, ktoré prúdia do geoportálu, vyplýva, že medzi mesiacmi marec - apríl pribudlo najviac uchádzačov o zamestnanie práve na území Prešovského kraja (+ 5 640), čo sa pretavilo v náraste miery evidovanej nezamestnanosti na úroveň 10,37 %. Slovenský priemer je pritom 6,57 %.
 
V apríli 2020 bola najvyššia miera nezamestnanosti (obr. nižšie) v okresoch Kežmarok (18,32 %), Vranov nad Topľou (14,35 %) a Sabinov (13,69 %), pričom medzi mesiacmi marec – apríl 2020 došlo k nárastu miery evidovanej nezamestnanosti vo všetkým okresoch. K dramatickému nárastu došlo v okrese Kežmarok (+ 3,28 %), najnižší nárast zaznamenal naopak okres Stropkov (+ 1,2 %).
 
Miera evidovanej nezamestnanosti v okresoch Prešovského kraja za apríl 2020
Zdroje: ÚPSVaR, Geoportál Prešovského kraja (geopresovregion.sk)
 
Prostredníctvom geoportálu je možné získavať priestorové informácie o vybraných ukazovateľoch trhu práce až na úroveň obcí. Jedným z týchto ukazovateľov je stav uchádzačov o zamestnanie, prostredníctom ktorého je možné odvodiť medzimesačný prírastok. Čo sa týka miest, medzi mesiacmi marec – apríl 2020 došlo k najvýraznejšiemu nárastu evidovaných uchádzačov o zamestnanie v najväčšom meste Prešov (+ 587), nasleduje Poprad (+ 385) a Bardejov (+ 262). Z obcí došlo k najväčšiemu nárastu v Lendaku (+ 88, okr. Kežmarok), Jarovniciach (+ 49, okr. Sabinov) a Zborove (+48, okr. Bardejov).
 
Prírastok uchádzačov o zamestnanie medzi mesiacmi marec - apríl 2020 v obciach Prešovského kraja
Zdroje: ÚPSVaR, Geoportál Prešovského kraja (geopresovregion.sk)
Pozn: Na mape sú zobrazené názvy obcí, v ktorých došlo medzi mesiacmi marec - apríl 2020 k prírastku vyššiemu ako 30 uchádzačov o zamestnanie.
 
Koronakríza zasiahla zamestnávateľov, živnostníkov a zamestnancov vo väčšine profesií. Z pohľadu na vývoj evidovaných uchádzačov o zamestnanie podľa poslednej vykonávanej profesie boli zaznamenané zásadné zmeny, predovšetkým medzi mesiacmi marec - apríl 2020. A to v profesiách „pomocní a nekvalifikovaní pracovníci“ a „pracovníci v obchode a službách“.
 
V profesii „pomocní a nekvalifikovaní pracovníci“ došlo medzi mesiacmi marec – apríl 2020 k najväčšiemu percentuálnemu nárastu v okresoch Poprad (+ 19 %, + 99 uchádzačov), Snina (+18 %, + 40 uchádzačov) a Prešov (+ 17 %, + 105 uchádzačov). Naopak takmer žiadna zmena nebola zaznamenaná v okresoch Vranov nad Topľou a Medzilaborce.
Vývoj uchádzačov o zamestnanie v profesii "pomocní a nekvalifikovaní pracovníci" medzi mesiacmi február - marec - apríl 2020 v okresoch Prešovského kraja
Zdroj: ÚPSVaR
 
Vládne opatrenia v súvislosti so šírením pandémie výrazne zasiahli na trhu práce aj segment obchodu a služieb. Na rozdiel od profesie “pomocní a nekvalifikovaní pracovníci” v profesii „pracovníci v obchode a službách“ sú vo väčšine okresov zaznamenané výraznejšie zmeny už od februára 2020. Kým vo februári úrady práce v Prešovskom kraji evidovali v tejto profesii 2287 uchádzačov o zamestnanie, v apríli to bolo až 3569 (+ 1282 uchádzačov).
 
Markantný nárast zaznamenal okres Poprad (+ 114 %, + 278 uchádzačov) , na ktorého území ležia turisticky atraktívne Vysoké Tatry. Nasledujú okresy Kežmarok (+ 81 %, + 201 uchádzačov) a Levoča (+59 %, + 55 uchádzačov). Naopak najnižší, no nie zanedbateľný percentuálny nárast je evidovaný v okresoch Svidník (+ 25 %, + 32 uchádzačov) a Vranov nad Topľou (+ 30 %, + 69 uchádzačov).
Vývoj uchádzačov o zamestnanie v profesii "pracovníci v obchode a službách" medzi mesiacmi február - marec - apríl 2020 v okresoch Prešovského kraja
Zdroj: ÚPSVaR
 
Očakáva sa, že približne v polovici mesiaca jún Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR sprístupní štatistiky za máj 2020. Následne budú tieto údaje integrované do geoportálu Prešovského kraja.
 
Vizualizáciu dát prostredníctvom máp pripravuje pre geoportál analyticko-strategické Oddelenie Inštitútu rozvoja PSK, ktoré vzniklo vlani v novembri. A to zapojením sa do projektu SMART PSK kvalitnejšia budúcnosť. Ďalšie informácie nielen o vývoji trhu práce sú dostupné na geoportáli Prešovského kraja – www.geopresovregion.sk.
(16:25, L. Heilová)
Diskusia
Pridať komentár