Rozhodujeme o Vašich peniazoch, ale aj o práve verejnosti na objektívne informácie

2164x
25. Máj 2020
Rozhodujeme o Vašich peniazoch, ale aj o práve verejnosti na objektívne informácie
Posledné mestské zastupiteľstvo v Bardejove malo na programe mnoho bodov 
 
Autor článku „Dvanáste zasadnutie mestského zastupiteľstva“ zo dňa 18.05.2020 publikovaný na webe ahoj.tv uvádza neobjektívne a tendenčné tvrdenia, ktorých metódou je selektívne popieranie faktov alebo v horšom prípadne pramenia z neznalosti veci.
 
Autor tvrdí, že Demokratický klub (taký je názov 10-členného klubu poslancov, nie klub KDH, ako bolo uvedené) zablokoval investície na ul. Homolkovej, rekonštrukciu futbalového štadióna, mokrolužského mosta, športovej haly alebo zamedzil podpore mládežníckych alebo iných športových klubov.
 
Vágnosť autora pri narábaní s faktami sa prejavuje aj v tom, že opomína hlavný zdroj financovania investičných akcií mesta prostredníctvom prijatia ďalšieho úveru vo výške 500 tis. € (15 mil. Sk), ktoré obratom pohltia (resp. čiastočne pohltili) tzv. práce naviac, neoprávnené výdavky projektov či rôzne formy doplnkov za 546 585 €!
 
Na základe toho, že:
 
● zo strany vedenia mesta nebol pred zastupiteľstvom akceptovaný návrh na rozdelenie jednotlivých položiek v zmene rozpočtu, aby bolo možné hlasovať separátne o jednotlivých investíciách a nie o všetkých zásadných zmenách v jednom balíku,
 
● dôvodová správa k zmene rozpočtu nemala rozsah ani jednej normostrany, čo je v rozpore s tvrdeniami viceprimátorov o dlhodobej príprave podkladov,
 
● predložený materiál neponúkal kvalifikované vysvetlenia jednotlivých zmien a že predovšetkým chýbali odôvodnenia „prác naviac“ za rádovo statisíce €,
 
 
● vnímame príklady zlej praxe z minulosti, či už ide o osud bývalých kasární, centra voľného času, hnedého priemyselného parku, nevýhodne predaných pozemkov či nemožnosti overiť si správnosť rozhodnutí vykonaných pod časovým stresom, nátlakom alebo bez transparentného zverejňovania faktov,
 
● stanoviska hlavného kontrolóra mesta: „celková suma predpokladaného dlhu (bankové úvery bez započítania úveru zo ŠFRB) k 31.12.2019 je 38,75 % zo skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka. Akékoľvek ďalšie zadĺženie, prípadne zníženie skutočných bežných príjmov mesta v tomto roku resp. v nasledujúcich rokoch bude mať za následok priblíženie sa hranici 50 % skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka, kedy vzniká povinnosť bezodkladne túto skutočnosť oznámiť Ministerstvu financií. Suma predpokladaných ročných splátok istiny a úrokov je 5,94 % zo skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka. V ďalších rokoch suma ročných splátok narastie vzhľadom na dohodnutý splátkový kalendár”,
 
● výbor pre daňové prognózy (VpDP) odhaduje výpadok dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020 pre mesto Bardejov až vo výške 1 mil. €,
 
● program 12. zasadnutia mestského zastupiteľstva pozostával z 20-tich, väčšinou zásadných a obsahovo náročných bodov (len bod č. 9 týkajúci sa návrhu nakladania s majetkom mesta obsahoval 60 bodov), sme my, poslanci Demokratického klubu, využili zákonom danú možnosť a demokraticky – väčšinou hlasov – sme oddiali rokovanie mestského zastupiteľstva o zmene rozpočtu, ponúkli možnosť zvolania mimoriadneho zastupiteľstva o týždeň (tzn. 22.05.2020), kde by po dôslednom a kvalifikovanom odôvodnení jednotlivých zmien bez časového nátlaku mohli byť schválené jednotlivé zmeny rozpočtu.
 
 
 
Náš principiálny postoj predstavuje apel na vedenie, aby citlivo vnímalo potrebu transparentného nakladania s verejnými zdrojmi, pracoval plánovane, predvídavo eliminoval práce naviac, dodatky či doplnky, efektívne komunikoval o problémoch spojených s implementáciou projektov a v konečnom dôsledku nepriviedol ekonomiku mesta do stavu trvalej neudržateľnosti, resp. zvýšeného rizika neschopnosti splácať dramaticky sa zvyšujúce záväzky.
 
Autor tiež spomenul neschválenie predaja mestského pozemku súkromnej spoločnosti v Bardejovskej Novej Vsi. Áno, mali sme problém s priamym predajom tohto pozemku, jedného z posledných väčších, súvislých pozemkov vo vlastníctve mesta, nakoľko cena niečo vyše 13€/m2 je podľa nás vzhľadom k súčasným trhovým cenám neprimerane nízka.
 
Následne bola mestským zastupiteľstvom odsúhlasená verejná obchodná súťaž na odpredaj tohto majetku a tak cena vygenerovaná riadnou súťažou môže byť minimálne rovnaká alebo vyššia.
 
Na záver si dovoľujeme upozorniť na znepokojujúci prejav neobjektívnosti Bardejovskej televízie, ktorá v správach z 15.05.2020 neposkytla priestor na stanovisko Demokratickému klubu, no naopak vyčlenila exkluzívny priestor pre vyjadrenie oboch viceprimátorov mesta z rovnakého poslaneckého klubu.
 
Je toto naozaj proklamovaná nová tvár lokálnej televízie alebo sa postupne blížime k rehabilitácii pomerov pred zmenou konateľa / riaditeľa? Dúfame, že nie.
 
Aj keď sa istej formy reinkarnácie dožil jej bývalý štatutár, ktorý napriek škandálom, dnes pôsobí na novovytvorenom tlačovom a medzinárodnom-vzťahovom referáte mestského úradu a publikuje články na súkromnom informačnom webe.
 
Samozrejme bez toho, aby uvádzal svoj status verejne činnej osoby, platenej z verejných zdrojov, t. j. obyvateľov tohto mesta.
(19:08, poslanecký kolektív Demokratického klubu)
 
Diskusia
Pridať komentár