Krízový štáb rozhodol o tohtoročnom Bardejovskom jarmoku

6833x
12. Máj 2020
Bardejovský jarmok nebude
Jarmok ako ho poznáme sa tohto roku konať nebude
 
Na včerajšom (11.5.2020) rokovaní Mestského krízového štábu (MsKŠ) bolo prijatých viacero záverov, ktoré sa priamo dotýkajú života v meste.
 
V prvom rade MsKŠ prijal s definitívnou platnosťou rozhodnutie o zrušení konania tohtoročného Bardejovského jarmoku a vedeckej konferencie Bardkontakt: viedla ho k tomu obava o zdravie a komfort obyvateľov Bardejova, ale aj návštevníkov jarmoku, ktorých počty sa rátajú na tisíce.
 
Podľa najnovších informácií k podobnému kroku pristúpili aj samosprávy iných miest, vrátane zahraničných, partnerských. Nechceme prejudikovať stav, v ktorom sa spoločnosť bude nachádzať na prelome augusta a septembra, ale sme presvedčení, že zrušenie jarmoku a sprievodných podujatí je v záujme všetkých zodpovedných ľudí.
 
Vysoko nastavená latka 
 
Navyše – nechceme organizovať „slabý” jarmok na nízkej úrovni, podliezať v minulosti vysoko nastavenú kvalitatívnu latku a obávame sa, že mnohí, bojac sa nákazy vírusom, by sa podujatí ani nezúčastnili…
 
Za zamyslenie stojí aj fakt, či by niekto dokázal normálne, ako je zvyknutý, ale s rúškom na tvári konzumovať hoci výbornú jarmočnú pečienku, pohár piva, alebo sledovať hudobný koncert umeleckých zoskupení a sólistov. Nehovoriac už o tom, že na základe informácií nemôžeme tento rok očakávať prítomnosť našich priateľov z partnerských miest...
 
Ešte väčšie meradlo 
 
Zodpovednosť a zdravý rozum diktuje, aby sme jarmok presunuli na rok 2021, zorganizovali ho v ešte väčšom, náročnejšom meradle, ale hlavne v bezpečnejšom ovzduší. To však neznamená, že sa život v Bardejove zastaví: na september (ak to epidemiologická situácia dovolí) pripravujeme niekoľko podujatí, ktorých leitmotívom bude 20. výročie zápisu Bardejova do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO (november 2000), 200.-tého výročia narodenia hudobného skladateľa, rodáka z Bardejova Bélu Kélera (február 1820), ale aj prezentácie získaných informácií o prvej písomnej zmienke o našom meste, ktoré sa nám podarilo nájsť v Knižnici Akadémie vied Ruskej federácie (kde je Ipatijevská kronika uložená) v decembri minulého roka...
 
V týchto dňoch sa konajú intenzívne rokovania s interprétmi tak, aby podujatia mali nespochybniteľnú umeleckú hodnotu, a aby dokumenty o prvej písomnej zmienke mali takú prezentáciu pre verejnosť, akú si dôležitosť týchto udalostí právom zaslúži.
 
Zmena úradných hodín a otvorenie ihrísk 
 
MsKŠ taktiež prijal rozhodnutie o úprave úradných hodín na mestskom úrade: táto úprava by do platnosti mala vstúpiť začiatkom budúceho týždňa – v pondelok, utorok a piatok sú stránkové hodiny predbežne stanovené od 08.00 hod. do 14.00 hod., v stredu od 10.00 hod. do 16.00 hod., štvrtok ostáva nestránkovým dňom.
 
Krízový štáb sa taktiež zaoberal opätovným otvorením detských ihrísk: v správe mesta ich máme dovedna 18 a v najbližších dňoch sa budú – za dodržania všetkých hygienických a protiepidemiologických opatrení – sprístupňovať verejnosti.
(8:12, r, aktualizované: 11:45)
Diskusia
Pridať komentár